Janez Janša: “Seveda pa je vedno na mestu tudi razmislek, koliko časa je lahko vlada, sestavljena iz strahu pred novimi volitvami, res stabilna in učinkovita.”

Po medijih je zaokrožila novica, da je Janez Janša – predsednik zmagovalne stranke SDS na volitvah – poslal pismo predsedniku države Borutu Pahorju, v katerem mu sporoča, da ne bo sprejel mandata.

V pismu je med drugim napisal: “Obstaja pa možnost, da se takšna večina kljub vsemu oblikuje  v naslednjih tednih.”

In nadaljuje: “Skupni imenovalec te komunikacije je spoznanje, da si velika večina strank ne želi novih predčasnih volitev, že četrtih zapovrstjo.”

Najbolj zaskrbljujoč stavek, ki ponazarja stanje duha v naši državi pa je: “Pokazalo pa se je tudi, da nekatere parlamentarne stranke vztrajajo pri obžalovanja vredni nedemokratični in nedržavotvorni drži zavračanja večinske volje volivcev in celo same kulture dialoga.”

S tem mnenjem se prav lahko strinjamo, saj med volivci opažamo veliko nezadovoljstvo in čudenje, zakaj se stranke, ki so prejele veliko manj glasov volivcev, ne želijo pogovarjati z zmagovalko – stranko SDS.

Ali res mislijo, da lahko vladajo,čeprav jim volivci niso zaupali mandata? So mar prepričani, da bi volivci na ponovnih volitvah pozabili njihovo ignoranco do pogovorov in za skrb Slovenije, kako reševati nakopičene probleme?

Med ljudmi se sliši najpogosteje: “Kaj si “grejo“?  “Ali nismo jasno povedali, kako želimo naprej?” “Morali bi se pogovarjati, saj smo jih zato volili!”

Janša je v pismu povedal tudi svoje mnenje, zakaj se sestavljanje vlade tako vleče:

“K temu pomembno prispevajo različne neformalne interesne skupine, ki si želijo čim daljše obdobje brezvladja, čim večji nered v družbenih podsistemih in posledično seveda čimbolj šibko vlado. V neobvladljivi koaliciji velikega števila strank in šibki vladi vidijo garancijo za lastne koristi oziroma lažji dostop do davkoplačevalskih sredstev, deležev državnega premoženja preko obvladovanih DUTB in SDH in ohranitev svojih privilegijev in monopolov. Ker so te interesne skupine lastnice večine osrednjih medijskih hiš ali pa imajo nanje zaradi kapitalskih in drugih povezav pomemben vpliv, v javnosti načrtno vzpodbujajo (ne)kulturo izključevanja, kar dodatno otežuje oblikovanje stabilne vlade.”

Tudi s tem se lahko strinjamo – če samo pogledamo ali preberemo osrednje medije – zelo poudarjajo, da stranke ne želijo sodelovanja z SDS. Takoj zatem so izjave, kot na primer Židana, ki nestrpno udriha po stranki SDS, ne zaveda pa se, da to stranko podpira več tisoč volivcev in so zaradi njegovih grobih izpadov prizadeti, jezni in užaljeni. Skoraj prepričani smo, da si na ta način ne bo pridobil več podpornikov – prav nasprotno, umaknili se bodo še tisti, ki so do sedaj podpirali SD.

Najbolj pa pritrjujemo Janševemu zadnjemu razmišljanju:

 “Izkoriščam to priložnost tudi za prošnjo za vašo podporo pobudi, oblikovani na skupnem sestanku med SDS in N.Si, da se volilni sistem čimprej  vsaj deloma popravi tako, da bo omogočal volivcem odločilni vpliv na izvolitev njihovega poslanca. To nenazadnje terja tudi ustava RS, ki v tej točki po 18 letih še vedno ni uresničena. Ocenjujemo, da bi takšna sprememba lahko pomembno povečala zaupanje ljudi v demokratični proces volitev in s tem tudi volilno udeležbo, ki je že dva mandata nevarno nizka.”

Takšno spremembo resnično potrebujemo. Zelo težko je razložiti volivcem zakaj so nekateri poslanci v parlamentu, pa čeprav so dobili veliko manj glasov, kot pa poslanci drugih strank. Volilni sistem je potrebno takoj spremeniti in ga oplemenititi, ker bodo drugače volišča sčasoma povsem zamrla in bomo postali odvisni od peščice dobičkarje, ki državo zgolj izkoriščajo za svoje privilegije.

Kako se bo zgodba o sestavljanju vlade še razpletala in zapletala, bomo seveda spremljali še naprej.

Njegov govor si lahko ogledate na tej povezavi:

Foto: youtube.com

Do takrat pa – Bog, ti pomagaj Slovenija, če si poleg zmagovalne SDS, izvolila še peščico ljudi, ki se borijo zgolj za svoj položaj – nate volivec in na tvoje želje, potrebe so pa povsem pozabili.

Napisal: Mikki