Pripravke aloje vere, ki poskrbi za nego od sonca poškodovane ali razdražene kože, lahko pripravite tudi sami doma. Na portalu Bodi eko je objavljen postopek priprave.

Aloje vera gel

Gel aloje vere lahko pripomore k obnovi poškodovanih kožnih celic. Lajša bolečine in vnetja, zmanjšuje zatekanje, kožo vlaži in pripomore k temu, da koža vlago tudi zadrži. Gel lahko uporabite samostojno ali pa v kombinaciji z eteričnimi olji in ostalimi naravnimi sestavinami, ki delujejo blagodejno na kožo.

Če imate svojo rastlino, lahko gel pridobite naravnost iz nje. Pomembno je, da pazite na aloin, snov, ki lahko kožo draži in povzroča preobčutljivostne reakcije, zato poskrbite, da odstranite rumenkasto plast, ki se nahaja med kožo in gelom. Rastlino najprej operite, odstranite kakršnekoli ostanke umazanije ali zemljo na listih, jih dobro posušite in olupite kožo z vsakega lista. Iz odprtega lista z žlico postrgajte gel, ki ga s prsti nanesite na prizadete dele kože. Pustite na koži dokler se popolnoma ne posuši, izpiranje ni potrebno. Na prizadeto mesto nanesite dvakrat do trikrat dnevno.

Aloje vera gel, kokos in sivka

Pridobljeni gel lahko porabite tudi tako, da mu dodate kokosovo olje in eterično olje sivke. Dobro premešajte v električnem mešalniku, lahko pa uporabite kar vilico. Nanesete na prizadeto mesto dvakrat do trikrat dnevno, mešanico pa hranite v hladilniku. Pripravek poleg tega, da kožo hladi, poskrbi za obilo vlage in pomiritev. Aloje vera deluje pomirjajoče, kokos kožo izdatno navlaži, eterično olje sivke pa pripomore k zmanjšanju rdečice.

Pršilo, ki kožo pomirja in hladi

Pršilo naj vsebuje aloje vero, kokosovo olje, sivkino in metino eterično olje. Za pripravo boste potrebovali polovico skodelice soka aloje vere, žličko kokosovega olja, deset kapljic eteričnega olja sivke in deset kapljic eteričnega olja poprove mete. Sok aloje vere lahko kupite ali ga pripravite sami.

Dve žlici svežega aloje vera gela v mešalniku zmešate s toliko vode, da dobite želeno količino ene skodelice. V skodelici pripravite vodo za parno kopel. V drugi posodi združite sok aloje vere in kokosovo olje ter to postavite na parno kopel, da se kokosovo olje in sok aloje vere povežeta. Ko dobite ustrezno mešanico, skodelico umaknite s parne kopeli in dodajte eterična olja. Mešanico prelijte v pršilko in uporabite na prizadetih območjih.