Zdravstvo močno obremenjeno s številnimi okuženimi!

Foto: Vir:. UKC Lj

Kot je na novinarski konferenci povedal Janez Poklukar je trenutno v Sloveniji:

– 3763 novo okuženih,

– oziroma 419 več kot prejšnji torek,

– bolnišnično oskrbo potrebuje 838 ljudi,

– od tega jih 568 potrebuje oskrbo s kisikom,

– na intenzivnih enotah pa se zdravi dodatnih 236 bolnikov.

Ob teh podatki je minister še dejal:

“Z bolnišnicami na dnevni bazi usklajujemo kapacitete. Dogovorili smo se, da z današnjim dnem vzpostavljamo vseh 288 predvidenih kapacitet.

S tem prehajamo na maksimum obravnav, ki jih zmoremo, da je standard obravnave še minimalno zadovoljiv. Priprave  kako se organizirati, če presežemo to številko, pa že potekajo. 

Ob zasedenosti intenzivnih postelj nad 288 uvajamo v zdravstvu skrajne izredne razmere. Pacienti bodo sicer obravnavani, vendar pa bo standard močno zmanjšan.  To bo veljalo tako za necovid kot covid paciente.

Glede obravnav smo že sedaj v situaciji, ko po eni strani še komaj rešujemo življenja in po drugi strani zdravimo nujna in hitra stanja. Lahko bi rekli, da imamo v zdravstvu uveden »zdravstveni lockdown«, saj praktično nimamo druge izbire. Vsi ne-nujni posegi so odpovedani ali se odpovedujejo.”

Poklukar je povedal tudi, da v Sloveniji poteka prioritetno usmerjanje zdravstvenih kadrov v zdravljenje covid bolnikov in necovid bolnikov, ki imajo oznako nujno ali zelo hitro.

Ob tem je dejal:

“Da se lažje organiziramo smo centralizirali covid porode, psihiatrično obravnavo in intenzivno pediatrijo.

Trenutno poteka največja mobilizacija in premiki kadrov znotraj zdravstvenega sistema v zgodovini samostojne Slovenije.”

Minister je ponovno pozval k cepljenju in upoštevanju vseh ukrepov.