Zdravniška zbornica Slovenije ogorčena nad objavami RTV Slovenija!

Foto: TIGR

Nedavno je bil namreč na RTV Slovenija intervju s Tomažem Mastnakom, ki ga je RTV Slovenija v napovedniku predstavila kot sociologa, raziskovalca, predavatelja in publicista.

Zdravniška zbornica se je prav zaradi izjav tega gospoda pritožila na varuha gledalčevih pravic. Po mnenju zbornice je bil intervju poln različnih zavajanj in neresnic, brez ustrezno dokumentiranih znanstvenih izsledkov.

Takole je Zdravniška zbornica napisala v pismu:

“V nedavni oddaji Intervju na TV Slovenija je gost (sociolog, raziskovalec, predavatelj in publicist) izražal stališča o varnosti in učinkovitosti cepljenja, ki ga je primerjal z genskim inženiringom.

Varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev Radiotelevizije Slovenija je v primerljivem primeru spomladi že ocenila, da ravnanje enega od uredništev ni bilo premišljeno v primeru, ko je komentiranje zdravstvenega vidika epidemije covida-19 omogočilo gostji, ki ni zdravnica, ki nima medicinskega znanja, ki na področju ohranjanja zdravja ne deluje na podlagi znanstvenih spoznanj in strokovno preverjenih metod.

Prav tako je opozorila, da intervju ni primeren žanr za podajanje polemičnih in skeptičnih stališč o javnem zdravju.”

VIR: https://www.rtvslo.si/varuh/mnenja-in-priporocila/porocilo-v-zadevi-radijski-intervju-umik-objave/522243

Pismo nadaljujejo s pojasnjevanjem, zakaj se jim zdi omenjeni intervju sporen. Takole razložijo:

Čeprav epidemija v želji po čim bolj normalnem življenju počasi izginja iz naslovnic medijev, na žalost še ni končana.

Še več, v zadnjih dneh se stopnjuje, delta sev izbira med vse mlajšimi. Trenutno imamo hospitaliziranega 34 let starega bolnika ter 39 let starega v enoti intenzivne terapije, pred nekaj dnevi sta v Sloveniji umrla 35-letni in 41-letni moški.

Zaradi covida-19 je v bolnišnicah preko štiristo oseb, kar je štirikrat toliko kot na Danskem, ki ima skoraj trikrat več prebivalcev.

Na Danskem je cepljenih 85 % oseb, za katere je cepivo trenutno na voljo. Delež cepljenih med odraslimi dosega tudi v drugih zahodnoevropskih državah, članicah EU več kot 80 %, pri štirih petinah izdanih odmerkov gre za mRNK cepiva.”

Od varuhinje pravic gledalcev torej zahtevajo, da se mediji poslužujejo pravih in resničnih informacij:

Ne glede na tedanje stališče varuhinje je tokratni intervju potekal na način, pred katerim je svarila varuhinja.

Kljub trudu, ki je bil v času epidemije vložen v strokovne razlage o nevarnostih virusa SARS-CoV-2, o možnostih zdravljenja in preventivi, še posebej pomenu cepljenja, se v delu javnosti tako vrstijo izrazi nezaupanja in vedno pogosteje tudi napadi na zdravnike in ostale člane zdravstvenega tima.

Stopnjevanje napetosti v tej dolgi, predolgi epidemiji se odraža tudi v konfliktih pri iskanju zdravstvene pomoči.

Pogosto se kot glavnega krivca za epidemijo namesto virusa prikazuje ljudi, ki na terenu nesebično sodelujejo pri zmanjševanju njenih posledic. Glavni krivec je nevidni virus, ki se neopazno širi med nami.

V Zdravniški zbornici Slovenije smo prepričani, da si lahko družba pomaga s povezovanjem in zagotavljanjem pravih in resničnih informacij, ne pa zmede, ki jo ustvarjajo strokovnjaki, ki to niso.”

Mi bi za konec dodali še – in zmede, ki jo povzroča RTV – ki jo seveda mi plačujemo. Neodgovorno vabi v goste ljudi, za katere je celo Zdravstvena zbornica izjavila, da vsekakor niso strokovnjaki, ki bi bili primerni za dajanje informacij o virusu ali zdravljenju, še manj pa o cepivih.