Zanimiv izum mlade Eme iz Osnovne šole Karla Destovnika- Kajuha Šoštanj

Foto: Občina Šoštanj

Ema Jelenko, ki obiskuje Osnovno šolo Karla Destovnika- Kajuha v Šoštanju, je v projektu “My machine”, kjer so sodelovali učenci prve triade šoštanjske šole, Elektro in računalniške šole Šolskega centra Velenje in nosilec projekta Inštitut Jožef Štefan, izoblikovala zanimivo napravo. Šoštanjska osnovna šola veliko sodeluje z drugimi šolami, med njimi tudi srednjimi šolami in raznimi institucijami.

Tako so otroci s svojo domišljijo in iznajdljivostjo narisali in opisali napravo, za katero so si želeli, da bi obstajala. Ema Jelenko, lani tretješolka, si je zamislila napravo, ki voznikom pokaže, koliko alkohola so zaužili in če sploh smejo sesti za volan. Napravo sta izdelala dijaka Šolskega centra Velenje in jo predstavila osnovnošolcem v Šoštanju.

Prva je napravo preizkusila Ema. Naprava ji je rekla: “Lahko vozite”. Ema seveda ne pije alkohola. Evina mentorica je bila Anita Plamberger, izum je izdelal Jan Liber pod mentorstvom Uroša Remeniha z Elektro in računalniške šole Šolskega centra Velenje. Preizkusa so se udeležili tudi Simon Konečnik, ravnatelj Elektro in računalniške šole, Mihaela Črnko z Inštituta Jožef Štefan in župan Občine Šoštanj Darko Menih, ki je pozdravil in nagovoril vse prisotne ter jim ob tem čestital za tovrstna prizadevanja.

Izum bo ostal Osnovni šoli Karla Destovnika- Kajuha, saj ga je Šolski center Velenje prepustil osnovni šoli.