V Braslovčah čebelarska družina slovesno razvila čebelarski prapor

Foto: Občina Braslovče

Čebelarska družina Braslovče je v nedeljo, 24. septembra v Kulturnem domu Braslovče slovesno razvila čebelarski prapor.

Zbrane sta nagovorila predsednik čebelarske družine Žan Podbregar in župan Občine Braslovče Branimir Strojanšek. Prapor je blagoslovil župnik msgr. Milan Gosak, prapor pa je nato sprejel praporščak Martin Marovt. Iz rok predsednika čebelarske družine Žana Podbregarja so bila podeljena priznanja zaslužnim članom čebelarske družine, Štefanu Bednjaniču, Francu Bosilju, Petru Bergantu, Blažu Ramšaku in Francu Kralju.

Pri razvitju čebelarskega prapora so bili prisotni tudi praporščaki Zveze čebelarskih društev Spodnje Savinjske doline Žalec, Čebelarske zveze SAŠA, Čebelarska družina Janeza Goličnika Mozirje, Čebelarska družina Griže, Čebelarska družina Tabor, Čebelarska družina Šmartno ob Paki in Čebelarska družina Šempeter v Savinjski dolini.

Prapor Čebelarske družine Braslovče je izvezena na zeleni podlagi z zlatimi črkami. Po tradiciji prva stran vsebuje tekste in simbole, ki ponazarjajo temo organizacije in okvir njenega delovanja. Tu je zapisano ime čebelarske družine, letnica začetka delovanja in leto razvitja prapora ter simbol kranjske sivke. Druga stran je opremljena z Braslovškim trgom kot simbolom okolja, v katerem čebelarska družina deluje. Vogalni motivi kostanja ponazarjajo gozdno pašo, ki prevladuje v okolici.

V kulturnem programu so nastopili Plesna skupina Mavrica pod vodstvom Zine Vovk, pevski zbor OŠ Braslovče pod vodstvom Anje Jezernik, Miha Švent na harmoniki in Miha Marko z recitacijo. Program je povezovala Maja Marija Marovt. Pri pogostitvi obiskovalcev je čebelarski družini na pomoč priskočilo Društvo podeželskih žena Braslovče.