Foto pixabay.com

V ponedeljek, 8. maja, je v dvorani Doma II. slovenskega tabora Žalec v okviru desete sezone branja projekta Savinjčani beremo, potekala zaključna prireditev, ki jo je pripravila Medobčinska splošna knjižnica Žalec. V projektu je sodelovalo 270 bralcev.

Bralcem so se pridružili Vinko Möderndorfer, Metod Pevec, Tomo Križnar in Sebastijan Pregelj, avtorji del, ki so jih brali. Z zbranimi so delili misli, ki so se jim utrnile ob pogledu na polno dvorano Savinjčank in Savinjčanov, ki berejo.

Na prireditvi so bili prisotni tudi župani in podžupani Spodnjesavinjskih občin, prisotne pa je v imenu vseh županov pozdravil  Janko Kos, župan Občine Žalec ter jim zaželel še veliko bralnih užitkov.

S pravljico, katere sporočilo je bilo, da vseh ne reši poljub, lahko pa nas reši branje, so slovesnost pričele pripovedovalka Natalija Knez, plesalka Anka Rener Kremžar in instrumentalistka Katja Florjančič, zaposlene na Osnovni šoli Šempeter.

Direktorica Medobčinske splošne knjižnice Žalec Jolanda Železnik, je nadaljevala z razmišljanjem, kaj je to življenje.

“Je naše življenje vlak, ki drvi skozi pokrajino, ali potnik na vlaku, ki mirno in brezskrbno sede na dodeljeni sedež ter izbere, kaj bo počel med vožnjo – zrl skozi okno in občudoval naravo, zaprl oči in sanjaril, obračal list za listom v knjigi, ki jo varuje v naročju? Potnik na vlaku ima možnost izbire. Ve, da je nekam namenjen, da je za pot potreben čas in da med vožnjo ne more izstopiti, vendar lahko čas vožnje porabi po svoje.”

Nekaj svojih misli o projektu je prebrala tudi bibliotekarka Irena Štusej. Rdeča nit branja te sezone je bilo torej vprašanje, kaj je to življenje.

Glasbeni del programa so zaupali Evi Boto, ki je navdušila z izborom slovenskih skladb, katerih refrene je prepevala vsa dvorana.

 

Prvi kos torte so skupaj zarezali vsi prisotni župani in direktorica knjižnice. Foto Občina Vransko

Ker je bilo to srečanje že deseto, so se lahko vsi zbrani posladkali s torto. Prvi kos so skupaj odrezali vsi prisotni župani in direktorica knjižnice.

 

 

 

 

Bralke in bralci so bili navdušeni nad spominskimi darili, ki so bili dar Mladinske knjige Žalec in Medobčinske splošne knjižnice Žalec. Vsi, ki so sodelovali v bralnem projektu, so prejeli pisala z vgraviranimi imeni.