Zakaj ministrstvo za okolje nasprotuje sanaciji Celjske kotline?

Poslanci bodo na tej februarski seji razpravljali tudi o predlogu zakona o sanaciji Celjske kotline. Takšen zakon za sanacijo sta podprli Slovenska akademija znanosti in umetnosti, ter varuhinja človekovih pravic. Ministrstvo za okolje in prostor pa mu nasprotuje.

Svoje nasprotovanje so pojasnili s tem, da menda sanacijo onesnažene zemlje že ureja krovni zakon, potrebno je samo sprejeti odlok za posamezna področja.

Prav tako ministrica Irena Majcen dodaja, da zakona o sanaciji ne bi bilo mogoče uresničevati, saj so civilne iniciative preprečile sprejetje nove uredbe o stanju tal.

Glasovanje o tem zakonu je napovedano za naslednji torek. Če bodo poslanci zakon izglasovali, bo za plačilo sanacije morala plačati država. Prav od države pa je odvisno ali bo zahtevala del sredstev za sanacijo tudi od tovarn, ki so povzročile to onesnaženje. Ceno sanacije strokovnjaki ocenjujejo na 50 milijonov evrov.

Ena izmed onesnaževalk je bila tudi Cinkarna Celje, ki menda v lanskem letu dosegla 25 milijonov dobička.

V DZ prihaja tudi prva obravnava zakona, ki predvideva ustanovitev urada za narodne skupnosti pripadnikov narodov nekdanje SFRJ.

Kako se bodo predlogi zakonov sprejemali in kaj se bo ob razpravah dogovorilo, bomo spremljali in vas obveščali.

Za več informacij klikni TUKAJ.