Tresimirjev studenec se nahaja ob cesti, na lokaciji med velenjskim premogovnikom in šoštanjsko termoelektrarno. Voda iz studenca izvira izpod lokoviškega pobočja. Tu si je nemalo kdo dnevno natočil bistre vode, sedaj pa je pri dostopu do studenca na obvestilni tabli zapisano, da voda v Tresimirjevem studencu ni pitna. Občina Šoštanj je izdala obvestilo, da glede na analizo, ki jo je opravilo Komunalno podjetje Velenje, d.o.o., voda v Tresimirjevem studencu ni primerna za pitje.

Opozorilo na spodnji tabli kaže na to, da voda v Tresimirjevem studencu ni pitna.

Kaj pa pravi zgodovina?

Ljudsko izročilo o zdravilnih učinkih te vode naj bi segalo daleč v preteklost. Že v prejšnjem stoletju so tamkajšnji prebivalci vodo iz studenca uporabljali za pitje, z njo pa naj bi tudi “zalivali” bolno živino, saj so bili mnenja, da ima ta voda zdravilne učinke. Leta 1933 so vaščani Lokovice studenec uredili, na betonski blok izvira pa odtisnili datum, ki označuje dan, ko je bil gospod Martin Tekavec iz Lokovice, v Ljubljani posvečen kot novomašnik, na kar so bili njegovi sovaščani zelo ponosni.

Knez Tresimir. Foto: TOD Šoštanj

Legenda pravi, da je pred mnogimi stoletji to dolino naselil knez Tresimir, ki je s svojim ljudstvom prišel nekje izza Urala. Staroselci teh naselbin so se iz strahu pred njim umaknili v okoliške gozdove in jame, ker pa je bil knez Tresimir napreden in dober vladar, so kaj kmalu skupaj zaživeli v sožitju. Knezu v čast so naselje, kjer so prebivali, poimenovali Tresimirje. Po podatkih Turistično olepševalnega društva Šoštanj je bil knez Tresimir veličasten vojščak s širokim klobukom, odet v kože in obut v lesene coklje. V rokah je nosil znamenito bojevniško palico.

 

Skozi stoletja se je naselje preimenovalo v Družmirje. Zaradi izkopavanja premoga so se posledično vaščani Družmirja bili primorani izseliti, vas so porušili, zaradi posedanja tal pa je na tem mestu nastalo jezero.

V letu 2008 so člani Turistično olepševalnega društva Šoštanj studenec ponovno obnovili. Ker voda izvira na meji nekdanje vasi Družmirje, je bil studenec v Šoštanju poimenovan v Tresimirjev studenec. Analiza vode je bila vsake toliko časa opravljena na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, kjer pa so analize pokazale, da je voda pitna in neoporečna.

Kot pa je mogoče razbrati iz obvestilne table pri studencu, je pitje te vode na lastno odgovornost.