Večina držav proti – naši bodo poslali Cerarja, da potrdi sporno Marakeško pogodbo?

Foto: https://www.facebook.com/mirocerar.SMC

Zadnje dni se v medijih ne govori več o Marakeški pogodbi – to zavijejo v celofan in poročajo o pogodbi, ki bo urejala status beguncev? Zavajajoče? Po našem mnenju je temu res tako.

Prav danes se je oglasil predsednik republike Borut Pahor in menda dejal, da ni nič narobe, če to podpremo.

Ljudje, ki so vsaj delno dobili pravilne informacije o čem ta pogodba govori so na nogah in vsi so proti – prepričani so, da bi naša vlada morala to odločno zavrniti in Cerar bi moral ostati doma.

Ker je med državljani nastal takšen revolt, je danes Cerar pojasnjeval, da se bodo o tem še enkrat pogovorili. Je pa napovedal tudi odločanje in razpravo o tem v petek, na seji.

Včeraj smo vam predstavili tri točke – danes nadaljujemo:

  1. Otrokom naj se samodejno podeli državljanstvo države, kjer so rojeni

To je v nasprotju z zakonodajo evropskih držav – nekatere imajo urejeno državljanstvo po očetu; druge po obeh starših – ali z dogovorom staršev; do sedaj pa nikjer ni otrok dobil avtomatsko vseh državljanskih pravic (socialnih transferjev), saj sta jih s tem deležna tudi roditelja, ki pa nista državljana!

  1. Sankcije proti migrantom naj se ukinejo

Kaj to pomeni v praksi? Mejo lahko vsakdo prestopi ilegalno in že takoj s prehodom pridobi vse pravice, kot jih imajo državljani?

Mar to pomeni, da ne potrebujemo več policije in vojske, saj lahko čez našo mejo pride vsakdo – kadar hoče, kjer hoče in kakor hoče? Če upoštevamo še včerajšnje tri točke, so v policiji povsem brezmočni – če vidijo muslimanko, je ne smejo niti legitimirati; zdravnik je ne sme pregledati, če prenaša kakšno nalezljivo bolezen?

To so spet takšni nesmisli za katere ne moremo verjeti, da jih sedanja vlada podpira. So sploh prebrali, o čem se pogovarjamo? Vedo, kaj ta dogovor vsebuje? To je izbris suverenosti naše države.

Na drugi strani pa so državljani, ki morajo imeti ustrezno dokumentacijo; ki morajo spoštovati zakone in ki so podvrženi policijskemu nadzoru, če je to potrebno. Kje je tu sorazmernost ali enakost pred zakonom?

  1. Pravica migrantov do posedovanja dokumentov

Države podpisnice se bodo obvezale, da bodo migrantom izdale svoje dokumente, pa čeprav so le ti stopili ilegalno?

Kaj se že sedaj dogaja – migranti odvržejo dokumente, tako prikrijejo svojo identiteto – vstopijo lahko morilci, posiljevalci, prekupčevalci,…vsak, ki ima 5 minut časa lahko prečka našo mejo – kjerkoli! – in bo dobil naše dokumente?

Nam se zdi to narobe svet in pametne države, ki so ta dokument prebrale – so ga zavrnile – zdaj temu nasprotujeta tudi Bolgarija in Poljska ( kot smo včeraj napisali – Madžarska, Avstrija, ZDA so jo že zavrnile).

Napisal: Mikki