Globalni sporazum iz Marakeša ogroža našo suverenost?

Foto: pixabay.com/en/morocco-flag-national-symbol-26942/

Najbrž ste v medijih že zasledili, da je nastala velika polemika med desno usmerjenimi in levimi strankami glede sporazuma iz Marakeša.

Danes bomo podrobneje pogledali, zakaj se nasprotnikom zdi takšen sporazum nesprejemljiv in zakaj so ga nekateri – Viktor Orban, Donald Trump in Sebastian Kurz – že zavrnili:

  1. Migracije so bile vedno izvor bogastva in trajnostnega razvoja

Mi menimo, da današnje migracije niso niti senca tega zapisa. K nam prihajajo ljudje, ki pričakujejo, da bo za njih skrbela država. Ne iščejo delo in tudi niso izučeni za delo. Zakaj tako menimo? Na podlagi tega, kakšen je njihov odnos do ponujene pomoči – hrano mečejo po tleh in zahtevajo večje pravice, kot jih pa imajo staroselci. Hrano, oblačila in podobno puščajo vse naokoli in onesnažujejo našo pokrajino. To hrano bi z veseljem vzel vsak upokojenec, ki je 40 let garal za to, da je sedaj revež. Kulturno se torej zelo razlikujemo, saj mi vse dobrine spoštujemo, ker si jih le s težavo privoščimo.

  1. Podpisnice sporazuma morajo zaščititi svobodo govora in rasističnim medijem omejiti financiranje

Ob tem se sprašujemo – kdo bo odločal o tem, da je pisanje resničnih izgredov migrantov rasistično poročanje? Zakaj se o tem ne bi smelo pisati in govoriti? Kakšna je svoboda govora, ki nasprotnikom sedanjih migracij prepoveduje o tem govoriti? Ali to pomeni, da določeni mediji, ki niso naklonjeni migracijam, ne bodo smeli poročati o tem, zakaj temu nasprotujejo?

  1. Zdravniki in cariniki naj se do migrantov obnašajo glede na njihov spol in kulturo porekla

Mi spet sprašujemo – kako je mogoče, da nekdo nezakonito prestopi našo mejo, mi moramo pa spoštovati njegovo kulturo in zatajiti svojo? Mar to pomeni, da zdravnik ne sme pomagati muslimanski ženski, čeprav lahko ta umre? Takšni nesmisli so neživljenjski in skregani z našim načinom življenja. Cariniki ne bi smeli z identifikacijo  muslimank preveriti, če je to res prava oseba, ker jim vera prepoveduje razkriti obraz?

Tako. Ker smo omejeni s časom in prostorom, smo vam danes napisali samo tri sporne točke. Jutri nadaljujemo – vseh spornih točk je namreč 16. Precej zanimivo branje in veliko vprašanj, ki se ob tem nehote pojavijo.

Nadaljujemo torej jutri, to pa zato, da se boste lažje odločili kdo ima prav – tisti, ki Marakeški sporazum zagovarjajo ali tisti, ki mu nasprotujejo.

Napisal: Mikki