Tretji dan – pišemo o predvidenemu izdajstvu Slovenije – ali pa smo napačno obveščeni?

Foto: http://www.vlada.si/medijsko_sredisce/video/video/article/izjavi_pristojnih_ministrov_po_danasnji_seji_vlade_61867/

Roko na srce – tudi to je mogoče, da ne poznamo dokumenta, ker še ni preveden in si morda kaj narobe prevajamo iz angleščine. Vendar – mar ni dolžnost vlade, da najprej prevede dokumente, ki jih želi podpisati ali sprejeti in šele nato odloča?

Šarčeva vlada je vse obrnila na glavo in se ne drži uradnih postopkov – čeprav so vedeli, da je za petek sklicana seja odbora za zunanjo politiko, je pohitela in že v četrtek razglasila, da sprejema deklaracijo.

Mi sprašujemo – na podlagi česa? Seja odbora za zunanjo politiko je sestankovala šele v petek?

Torej – je vlada delovala nezakonito, ker nimajo niti slovenskega prevoda omenjene deklaracije? Kako so lahko torej v nasprotju z našo zakonodajo (brez prevoda!) odločali mimo parlamenta o pomembni zunaj politični  temi? Ustava in zakonodaja nam zagotavlja, da morajo biti vsi pomembni dokumenti predhodno prevedeni.

Preberite TUKAJ!

Lahko pa pogledamo še eno določbo iz te zakonodaje – 6. člen (raba jezika v mednarodnem sodelovanju):

(1) Pri sklepanju pogodb s tujimi osebami predstavniki organov, služb in nosilcev javnih pooblastil iz prvega odstavka 5. člena tega zakona oblikujejo in podpišejo izvirnik pogodbenega besedila v slovenskem in tujem jeziku.

Je vlada to upoštevala ali so spet izigrali našo zakonodajo, pa čeprav imamo v vladi Cerarja, ki je menda ustavni pravnik? Še bolj zanimivo je to, da je ta pravnik naš zunanji minister – pa razumi, kdor more.

Če zaključimo – Marakeška pogodba bi morala biti predstavljena ljudstvu in to bi se lahko preko svojih izvoljenih poslancev odločilo, kaj želijo.

Ker živijo nekateri izvoljeni in neizvoljeni poslanci  (Erjavec, Moderndorfer, Bratuškova, Kociper) v občutku božanstva, odločajo v nasprotju z večino prebivalcev Slovenije. Za takšne odločitve bi bil potreben referendum.

Se vam zdi normalno in prav, da določeni izvoljeni in neizvoljeni poslanci v svoje roke jemljejo vaša življenja?

Samo vprašamo – ker ta sporazum v resnici niti ni pomemben, dokler ne začnejo spreminjati naše zakonodaje. Kolikor pa jih poznamo – bodo s tem začeli takoj, ali pa mislite morda drugače?

Napisal: Mikki

Predlagamo tudi ogled video posnetka!