Bobbio Ponte sul Trebbia, 2010, olje/platno, 70 x 100 cm (zgoraj) Veduta Katanije (Sicilija), 2007, olje/platno, 60 x 90 cm (spodaj)

Razstavo bodo odprli v ponedeljek, 5. marca 2018, ob 18. uri v Savinovem likovnem salonu v Žalcu. Z izkupičkom bodo podprli nadarjene študente.

 

Franc Marjan Ferrant (1926, Žalec – 2017 München) se je rodil materi Ani Ferrant, rojeni Roblek, in očetu Franzu Ferrantu. Do svojega sedmega leta je živel v Žalcu. Leta 1933 pa je z družino odšel v Zagrebu. V Zagrebu je končal osnovno šolo in gimnazijo, po maturi pa se je vpisal na  Tehniško fakulteto in tudi diplomiral. Poleg arhitekture mu je bilo pri srcu slikarstvo, ki mu je namenil veliko prostega časa. Najbolj pomemben učitelj za njegovo likovno znanje je bil Zlatko Šulentić (1893-1971) profesor na zagrebški likovni Akademiji. V tujino je odšel leta 1958, najprej na Dunaj, nato v Köln in München, kjer si je ustvaril dom in ostal tam do smrti. 

Med ohranjeno zapuščino, ki je postala donacija za nadarjene in štipendije potrebne študente, je najbolj plodovit prav slikarski opus. Nastajal je s potovanj po Sredozemskih deželah, kjer so se rojevale vizije in vznemirljive podobe – morski pejsaži in vedute obmorskih naselij ter kompozicije srednjeveških mestnih jeder, v kamnito naravo vraščenih starodavnih naselij.

 Prodaja razstavljenih del bo tekla do konca razstave do 13. marca 2018, po tem datumu bo možen individualen ogled slik, ki bodo sicer objavljene na spletni strani ZKŠT Žalec.

 V kulturnem programu bosta nastopili učenki Glasbene šole Risto Savin Žalec, Lana Krajnc in Eva Pišek (obe na kitari), pod mentorstvom Urše Tekavc.

Vljudno vabljeni