V BOLNIŠNICI TOPOLŠICA IZPLAČALI LE NETO PLAČE, NE PA TUDI PRISPEVKOV! O BLOKIRANIH RAČUNIH SO OBVESTILI MINISTRSTVO ZA ZDRAVJE, A KONKRETNEGA ODGOVORA ZA REŠITEV TEŽAV NISO PREJELI!

Planika, vir: youtube

Včeraj je v javnosti zaokrožila informacija, da zaposleni v Bolnišnici Topolšica niso prejeli izplačanih plač. In razlog? Bolnišnica Topolšica se je v likvidnostnih težavah znašla po nedavni energetski sanaciji bolnišnice. Zaradi več izvršb izvajalcev energetske sanacije ter dobaviteljev materiala in zdravil, je imela bolnišnica blokiran račun. O likvidnostnih težavah so obvestili Ministrstvo za zdravje, ki pa konkretnih rešitev ni podalo.

 

 NAKAZANE LE NETO PLAČE, PRISPEVKI NISO POKRITI

Vir: youtube

Včeraj je Bolnišnica Topolšica, ki ima zaradi likvidnostnih težav že več kot teden dni blokiran račun, le nakazala plače zaposlenim. Kot je za STA pojasnil vršilec dolžnosti direktorja Jurij Šorli, so se sredstva sprostila, ko je eden od izvajalcev energetske sanacije začasno zadržal izvršbo. Sredstva so zadostovala le za izplačilo neto plač, ne pa tudi prispevkov.

 

Še takole je včeraj dopoldne za Žurnal pojasnjeval Šorli:

“Dve izvršbi sta od izvajalcev, dve pa od dobaviteljev. Ene smo prej uspeli nekako poplačati, te večje pa so prišle 31. marca, zaradi česar je od takrat blokiran račun.” Gre za znesek 450.000 evrov, kar je približno toliko denarja, kolikor bi potrebovali za izplačilo plač 240 zaposlenim v bolnišnici.

 

“Do danes zjutraj smo upali, da bomo dobili še kakšna likvidnostna sredstva, kakšno rešitev z ministrstva, a je ni. Zaposlene smo prejšnji teden obvestili, da danes zelo verjetno ne bo plač. Danes je gotovo, da plače ne bodo izplačane in da ne vemo, kdaj jih bomo lahko izplačali,” je še pojasnil.

 

DOLGOVI PREJŠNJIH LET

Če se spomnimo, so dolgovi ostali iz preteklih let. Kot navaja Delo so dolgovi nastali v letih 2013 in 2014, takrat za približno 760.000 evrov. Obnova je stala okoli 6,6 milijona evrov, 1,2 milijona pa je bilo evropskih sredstev. Leopold Rezar je takrat pojasnil, da je vzrokov za finančne težave več. Namreč, leta 2013 je svet zavoda dal soglasje za 3,5 milijona evrov vreden kredit. Potem so še eno leto čakali na soglasje Ministrstva za zdravje in pol leta še na soglasje Ministrstva za finance. Vmes so ves čas intenzivno obnavljali, programa pa v celoti niso mogli realizirati. Leta 2013 so zato imeli izgubo, ki pa se je ponovila tudi naslednje leto, ker niso v celoti dobili plačanega programa. Iz realiziranega, vendar ne plačanega programa so imeli 438.000 evrov primanjkljaja.

Energetska sanacija je po besedah Šorlija bila nujna, vendar pa preverjajo, če je bila ustrezno izvedena.

 

MINISTRSTVO BI BOLNIŠNICE ZDRUŽILO

Planika, Smrečina in Vila Breda, vir: youtube

Zaradi slabega finančnega stanja obstaja možnost združitve Bolnišnice Topolšica s Kliniko Golnik ali s Splošno bolnišnico Celje. Ministrstvo za zdravje bo odločilo glede na pripravljeni elaborat o možnostih za reševanje finančnih težav, odločitev pa bo sprejeta glede na opravljeno analizo.

“Kar zadeva elaborat, ki ga je naročilo ministrstvo naši bolnišnici, lahko povem, da smo tako mi kot tudi Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo Golnik dobili nalogo, da preučimo vse možnosti, priložnosti in tudi ovire pri morebitni združitvi obeh bolnišnic,” je za Delo razkril Jurij Šorli, vršilec dolžnosti direktorja.

Hkrati pa je glede oblikovanja enega vodstva za obe bolnišnici pojasnil:

“Menim, da bo Bolnišnica Topolšica vsekakor ostala na tej lokaciji, o tem, da bi se z bolnišnico na Golniku združili tudi fizično, pa za zdaj ni nobenega dokumenta. Sam menim, da gre bolj za združevanje po strokovni plati oziroma specialnosti, kako si združitev zamišljajo na ministrstvu, pa ne vemo ne pri nas ne na Golniku.”