V Forumu za kmetijstvo in podeželje SDS pozdravljajo odločitev ustavnega sodišča, ki je zaradi načela enakosti pred zakonom razveljavilo del zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, ki je določal, kdo ne sme kandidirati za članstvo v organih zbornice!

Oktobra lani so poslanci aktualne koalicije sprejeli dopolnitev zakona o KGZS, ki je omejeval pravico biti izvoljen v organe zbornice vsem aktivnim politikom na občinski, državni ali evropski politiki. Novelo zakona so vložili poslanci s prvo podpisano poslanko Matejo Čalušić, ki je danes kmetijska ministrica. Na neustavnost predlagane novele zakona o KGZS so lani opozarjali v Zakonodajno pravni službi Državnega zbora, stroka in deležniki, vendar se takrat sedanja kmetijska ministrica (tedaj poslanka) ni ozirala na opozorila pravnikov in stroke, temveč so poslanci Svobode, Levice in SD po političnem navodilu novelo zakona sprejeli.

Omenjena novela zakona o KGZS je bil prvi napad na suverenost KGZS, saj je vladajoča politika in tudi aktualna ministrica s tem manevrom želela onemogočiti aktivnim članom zbornice kandidaturo za vodstvene položaje v njej.

Na številnih okroglih mizah, ki so jih v Forumu za kmetijstvo in podeželje organizirali po vsej Sloveniji, so kmetje opozarjali na omenjen neustaven poskus uničevanja zbornice.

Skupaj so se zavzeli za to, da zbornica ostane močan zagovornik slovenskega kmetijstva in kmeta. Upajo in želijo, da vladajoči ne bodo nadaljevali z napadi na KGZS z morebitno novelo zakona v smeri prostovoljnega članstva ali odvzema koncesije za javno službo kmetijskega svetovanja, na kar opozarjajo številni kmetje.

Zbornica je namreč zadnji branik slovenskega kmeta in podeželja, zato si moramo vsi skupaj prizadevati, da taka ostane tudi v bodoče. V Forumu za kmetijstvo in podeželje bomo naredili vse, kar je v naši moči, da ubranimo zbornico močno in enotno tudi v bodoče.

V Forumu za kmetijstvo in podeželje so začudeni tudi nad sedanjim vztrajanjem ministrice Čalušić pri branjenju novele zakona, ki jo je Ustavno sodišče razveljavilo. Kaže, da še vedno ne razume pomena močne zbornice s kvalitetnimi kadri, ki lahko sooblikujejo sedanjo in bodočo kmetijsko politiko v Sloveniji.

Upajo tudi, da bodo jesenke volitve v organe KGZS naredile zbornico še vsebinsko močnejšo, da bo resnično znala prisluhniti kmetu in dobre predloge argumentirano predstaviti in zahtevati njihovo realizacijo pri katerikoli vladajoči kmetijski politiki.

Spletno uredništvo

VIR: Forum za kmetijstvo in podeželje