Ukrepi poostrenega nadzora cestnega prometa

Foto: Policijska Uprava Celje

Med pomembnejšimi aktivnosti policistov na območju Policijske uprave (PU) Celje v zadnjih dneh moramo posebej omeniti izvedbo ukrepov na področju varnosti cestnega prometa.

 Kot smo udeležencem cestnega prometa predhodno preventivno najavili, smo v sredo, 6. 2,. 2019, izvedli regijski poostren nadzor hitrosti vožnje po metodologiji “veriga”. V poostrenem nadzoru so sodelovali policisti Postaje prometne policije Celje, Policijske postaje Celje in Policijske postaje Laško ter inšpektor Sektorja uniformirane policije Policijske uprave Celje.

V deveturnem nadzoru hitrosti vožnje  na glavni cesti (G1-5) na relaciji Medlog – Celje – Laško – Rimske Toplice – Zidani most – Vrhovo je bilo ugotovljeno 69 cestnoprometnih prekrškov, zaradi katerih bodo policisti zoper kršitelja podali obdolžilni predlog, 67 kršiteljem so izdali plačilne naloge za plačilo glob, tujcu pa so izrekli globo takoj na kraju kršitve.

Med obravnavanimi prekrški so posebej negativno izstopali naslednji trije primeri:

  • 20-letni voznik začetnik, ki je v naselju Celje vozil s hitrostjo 91 km/h, zaradi česar mu je bilo na kraju kršitve po členu 113.a Zakona o prekrških (ZP-1) začasno odvzeto vozniško dovoljenje, zoper njega sledi obdolžilni predlog na Okrajno sodišče Celje.
  • V naselju Celje je 52-letni voznik osebnega avtomobila, zaradi neprilagojene hitrosti in vožnje pod vplivom alkohola (0,72 mg/l alkohola v organizmu), povzročil prometno nesrečo I. kategorije. Zaradi suma storitve kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu (324. člen Kazenskega zakonika Republike Slovenije) bodo policisti zoper njega podali kazensko ovadbo na pristojno državno tožilstvo.
  • V naselju Celje je 24-letni voznik osebnega avtomobila storil več cestno prometnih prekrškov, zato so ga policisti ustavljali, vendar na njihove znake ni ustavil vozila. Po ustavitvi je kazal očitne znake alkoholiziranosti. Po pravilno opravljenem preizkusu mu je elektronski alkotest pokazal koncentracijo 1,14 mg/l , vendar se z rezultatom ni strinjal  in v nadaljevanju odklonil strokovni pregled. Ker ni upošteval zakonitih ukazov policistov, so bila zoper njega uporabljena prisilna sredstva, prav tako je bil pridržan do iztreznitve. Vozniku je bilo na kraju na podlagi člena 113.a Zakona o prekrških (ZP-1)  začasno odvzeto vozniško dovoljenje, zoper njega pa sledi obdolžilni predlog na Okrajno sodišče Celje.

 

V zvezi poostrenih nadzorov varnosti cestnega prometa moramo omeniti, da se je v letošnjem letu stanje varnosti cestnega prometa na območju Policijske uprave Celje poslabšalo, saj so v dobrem tednu dni v treh prometnih nesrečah umrli kar trije udeleženci (v enakem obdobju lanskega leta pa eden), in sicer pešec ter voznika in voznica osebnega avtomobila.

S tovrstnimi poostrenimi nadzori cestnega prometa bomo nadaljevali na najbolj kritičnih cestah in odsekih cest na celotnem območju Policijske uprave Celje. Vse udeležence cestnega prometa pozivamo k doslednemu upoštevanju cestno prometnih predpisov.

Skupaj za večjo varnost.

Napisal: Dr. Peter Pungartnik