Ugodne razmere za vožnjo z jeklenimi konjički in pasti; “Ne prehitevajte življenja, vozite pametno!” svari Agencija za varnost prometa

Foto: Agencija za varnost prometa

V poletnih mesecih je gostota prometa povečana, še posebej ob koncih tedna in v smeri turističnih krajev, poletje pa na ceste zvabi številne motoriste in kolesarje. Na Agenciji za varnost prometa zato opozarjajo vse udeležence v prometu, da vožnjo prilagodijo razmeram na cesti. Poglavitni vzrok za nastanek prometnih nesreč pa predstavlja tudi v letošnjem letu prav neprilagojena hitrost.

Ko sta čas dopustov in pohajkovanj v polnem razmahu, se na cestah pojavi tudi veliko tujih motoristov. V preteklem tednu se je kljub stalnim opozorilom zgodilo kar nekaj prometnih nesreč v katerih so bili udeleženi motoristi, vzrok le- teh pa neprilagojena hitrost.

V lanskem letu so se po podatkih Agencije za varnost prometa nesreče motoristov najpogosteje pripetile ob koncih tedna, v obdobju lepega in suhega vremena ter v popoldanskem času. Sončno vreme in suhe ceste motoriste dobesedno zvabijo na cestišče, mnogi med njimi pa žal pozabijo, da ugodne razmere za vožnjo skrivajo tudi mnoge pasti, ki se jih pogosto spregleda. V tem obdobju so hitrosti praviloma večje, pozornost manjša, občutek lastnih zmožnosti pa precenjen. K temu se lahko prišteje še toplotno obremenitev, utrujenost in dehidracijo. Po vsem naštetem bi lahko smatrali, da lepo vreme le ni popolno zagotovilo za varno udeležbo v prometu. Slednje velja za vse udeležence v prometu, zlasti pa za voznike motornih koles, ki so tem vplivom najbolj izpostavljeni.

Agencija zato, ne glede na vremenske razmere svetuje, da je za varno udeležbo v prometu potrebno narediti vse, hkrati pa ne ogrožati ostalih udeležencev.

“Vozite previdno in strpno, spoštujte ostale udeležence v prometu, prometna pravila ter nikakor ne precenjujete lastnih zmožnosti,” opozarjajo na Agenciji za varnost prometa.

Namestitev prikazovalnikov hitrosti “Vi vozite”

V sklopu projekta Skupaj za večjo varnost- prikazovalniki hitrosti “Vi vozite”, je Agencija za varnost prometa v mesecu juliju občinam podelila prikazovalnike v tri- mesečni brezplačni najem.

Na podlagi poročila študije “Določitev mest z visoko stopnjo prometnih nesreč na državnem cestnem omrežju v Republiki Sloveniji za obdobje 2013- 2015” so bili prikazovalniki hitrosti v brezplačni najem podeljeni trem občinam, občini Žalec, občini Radlje ob Dravi in občini Koper. Nevarna mesta so bila izbrana na podlagi metodologije za določitev nevarnih mest ter upoštevanju kratkočasnih ukrepov za zmanjšanje hitrosti na določenem nevarnem mestu.