“Stopimo skupaj! Varno in zdravo naprej.”

Foto:Minister Janez Poklukar | Avtor Urad Vlade RS za komuniciranje

Minister Poklukar je včeraj predstavil zdravstveno stanje glede novih okužb z omikronom, prav tako pa tudi novo cepilno akcijo pod naslovom “Stopimo skupaj! Varno in zdravo naprej.”

Kot je dejal je različica omikron virusa v dobrih 14. dneh povsem izpodrinila delto, tako da štetje okuženih z omikronom nima več smisla.

Takole je dejal:

“Kaj točno bo ta po kužnosti rušilna različica prinesla v bolnišnice, še ne vemo. In to me najbolj skrbi.  Dejstvo je, da gremo v neko obdobje, ki ga v tej pandemiji še nismo doživeli. Zato bosta naša družba in gospodarstvo v prihodnjih tednih postavljena pred zelo posebne organizacijske izzive, saj bo virus zaradi svoje virulentnosti preplavil celotno populacijo.”

Minister je dejal, da se intenzivno pripravljajo na obvladovanje najbolj pesimističnega stanja. Glede delovanja zdravstvenih ustanov bo potrebno razmisliti o delovanju 24 ur na dan.

Zagotoviti bodo morali kolobarjenje zaposlenih tako, da bo v primeru množične okužbe ekipe na delu ena ekipa ves čas doma v pripravljenosti. Povsem enako bo veljalo tudi za laboratorije, bolnišnice in izvajalce testiranj.

V zadnjem času so tudi preverjali zaloge zaščitne opreme, saj na svetovnem trgu že prihaja do zastojev pri nabavi le-te. Minister je pozval tudi župane, da se pripravijo in da morajo poskrbeti, da bo infrastruktura delovala nemoteno, četudi bi prišlo med zaposlenimi do povečanega števila okužb.

In še nekaj podatkov o trenutnem stanju po bolnišnicah:

– v bolnišnicah se zdravi 572 bolnikov,

– od tega jih 157 potrebuje intenzivno nego,

– 236 pa oskrbo s kisikom.

– Oskrbo z ECMO potrebujeta dva bolnika, stara 42 in 58 let.

– Na oddelku je 73 % necepljenih bolnikov,

– na intenzivnih enotah pa 85 %.

– Povprečna starost bolnika na oddelku je 67,5 leta,

– na intenzivni negi pa 62 let.

– Najmlajši v enoti intenzivne nege je star 18 let.

Glede cepljenja pa je Poklukar dejal:

“V peti val vstopamo s težkim korakom s prenizko precepljenostjo preobremenjenimi bolnišnicami in izčrpanim kadrom. K cepljenju sem vas pozival ob vsaki priložnosti, ki mi je bila ponujena; tako v zasebnem življenju kot v funkciji ministra za zdravje. Toda odločitev za cepljenje je vaša odločitev in je jaz ne morem narediti namesto vas. Sam sem prebolevnik in 3x cepljen, cepljeni so tudi moja žena in otroci. Naredil bom vse, kar je v moči zdravstva, da cepljenje približamo vsakemu in da vsakemu omogočimo čim bolj enostaven dostop do cepljenja.”

DNEVI CEPLJENJA – bodo tokrat potekali med četrtkom, 13. januarja, in soboto, 15. januarja 2022. Vsi cepilni centri bodo v teh treh dneh odprti od osme ure zjutraj do osme ure zvečer, naročanje ne bo potrebno.

Vir:.https://www.gov.si/novice/2022-01-10-dnevi-cepljenja-z-geslom-stopimo-skupaj-varno-in-zdravo-naprej/