Ste zgradili hišo, pa vam je v tem letu zmanjkalo denarja za fasado – naslednje leto boste izseljeni?

Foto: pixabay.com

Našim zakonodajnim organom je še enkrat uspelo, kako preprečiti revnim delavcem, da pridejo do svojega doma.

Tradicija delavnih Slovencev je, da si postavijo hišo do podstrehe – s pomočjo prijateljev, ki prostovoljno pomagajo; potem prodajo stanovanja ali kaj drugega in se vselijo v hišo.

Nato traja pet ali več let, da zberejo denar (od malih plač), za težko pričakovano fasado, ki je v resnici (poleg oken in vrat) največji strošek pri gradnji.

Za streho in stavbno pohištvo se prav zagotovo morajo zadolžiti vsaj za pet sli šest let (skupaj je torej 12 let in več!). Radiatorje in pohištvo lahko kupujejo postopoma – stroški za okna, vrata, streho in fasado pa so v enem znesku – in to res veliki.

Brez najave in velikih obvestil, je letos januarja začel veljati zakon, da se je prepovedano seliti v hiše brez fasade.

Tam zgoraj (beri država) so najbrž predvideli, da bi lahko sedanja koalicija začela zakon tudi dobesedno izvajati – ker potrebuje denar za brezposelne; za razne na novo ustanovljene agencije; za neprofitne organizacije (kjer gasilci dobijo najmanj!); za kulturo, ki ni naša; za migrante, ki ne znajo jezika in prav v ničemer ne pripomorejo k razvoju Slovenije (največkrat prav nasprotno!); za krepitev birokracije (socialni delavci so naravnost ogorčeni nad spremembami zakonodaje – še več bo papirologije in še manj socialnega dela) – in bi s tem povzročila na tisoče revežev, ki se trenutno trudijo zgolj preživeti.

Najbrž je tudi zato omilila zakon in svetovala inšpektorjem naj kršitelje zgolj opominjajo in jim postavijo rok odprave kršitve do enega leta (včasih menda tudi več).

Če povemo bolj razumljivo – revnim delavcem, ki so si z veliko odrekanja postavili hišo in imajo sedaj svojo petletko zbiranja denarja za fasado, je država milostno dovolila, da to storijo v 12 mesecih?

Ja, tako nameravajo zbrati denar za predrago državo.

Ja, tako nas bodo stisnili, da si niti dihati ne bomo več upali.

Ja, tako lahko razumemo tudi zahtevo do dimnikarjev, da merijo vlažnost naših drv.

Ja, tako lahko razumemo tudi napovedan davek na nepremičnine.

Ja, tako se nam bo zgodilo tudi, če bomo slučajno prodali svojo nepremičnino.

Torej – z eno preprosto mislijo – mi, tega nismo volili in tega ne sprejemamo. To je nepošteno, skregano z vsako logiko in navadna goljufija.

Je res pri nas demokracija? Seveda ne, če se nam to dogaja!

Takoj, nemudoma spremeniti volilni sistem – samo to nas še reši, če želimo čez dve leti dobivati še pokojnino in doklade!

Napisal: Mikki