Jankovič dobil konkurenta – kdaj ga bo Kontič?

Foto: TIGR

V medijih je naravnost odjeknila novica, da bo v Ljubljani kandidiral poleg starega župana Zorana Jankoviča, tudi Anže Logar.

Logarja smo si najbolj zapomnili kot predsednika parlamentarne preiskovalne komisije, ki je preiskovala bančno luknjo in posledično politično odgovornost udeleženih.

Ljudje so z zanimanjem spremljali zasliševanja, ugotovitve in se čudili na kako visokih položajih so lahko nekateri, pa nimajo niti kratkoročnega spomina. Večina je odgovarjala, tega se pa ne spomnim – ko pa jim je Logar postregel z argumenti iz dokumentacije, so se na vse mogoče načine izmotavali in valili krivdo drug na drugega.

Logarjevo preiskovalno komisijo so proglasili za eno najboljših v vseh letih delovanja parlamenta. Poročilo komisije so večinsko podprli.

Jankoviča smo si zapomnili po prisluhih (ki jih je sodišče potem uničilo?) – tako imenovana “Afera farmacevtka” (Jankovič naj bi menda od farmacevtke zahteval spolne usluge, on pa bi ji priskrbel delovno mesto. Kaj je res, zdaj ne bomo nikoli izvedeli, saj je sodišče meni nič – tebi nič, dokaze enostavno uničilo).

Ker je še v kar nekaj postopkih in skoraj vsi padejo ali so “po nekih postopkih” odstranjeni – se pojavlja vprašanje – je ta človek nedotakljiv? Lahko govori in dela, kar hoče? Kje je meja njegove arogance?

Ker smo že pri volitvah, seveda ne moremo mimo Velenja – se bo tudi v Velenju kdaj pojavil kandidat ali kandidatka, ki bo kos Kontiču?

Kontiča si bomo zapomnili po tem, da je začel iz Turčije voziti migrante in da v javnosti to zagovarja z izgovorom, da prihajajo družine in ne mladi moški. V isti sapi pa še pove, da pričakuje težave, ker ne znajo našega jezika.

Bo največji problem jezik ali pa bo morda postal še večji problem naš način življenja? Ali te imigrantske družine poznajo naše navade, naše običaje, naš način oblačenja in obnašanja?

Če spremljamo težave po Evropi, postajajo prav ta vprašanja najbolj problematična – migranti se ne želijo asimilirati, še manj prilagoditi, saj jim vera to na nek način prepoveduje – oni so verniki – mi brezverci.

Ali sedanji župan Kontič spremlja kaj se dogaja po nekaterih mestih Evrope? Je seznanjen s tem, da kar tako zažigajo avte, razbijajo izložbe, ubijajo nedolžne mimoidoče? Se morda v Sloveniji o tem še vedno ne sme pisati?

No, če je tako, bi morali danes poslušati Evropski parlament na 3. TV SLO – govorili so o teh problemih in o napačni politiki priseljevanja.

Za zaključek – “Narod si bo pisal sodbo sam.” – Cankarjev stavek je danes neuresničljiv, ker narod ne hodi na volitve in ker je izgubil občutek za moralo in dopustnost vedenja posameznikov, ki odločajo o njegovi usodi.