Štajerska, raj za nabiralce borovnic, ploskajo snegu!

Končno sneg, ki je prekril občutljivo zelenje borovnic. Lani so vse pomrznile. Letos upamo, da jih bo novo zapadli sneg zaščitil do pozne pomladi.

Borovnice so ljudje že od nekdaj nabirali. Seveda se je včasih hodilo peš in za cel dan. S sabo so vzeli malico in vodo.

Danes je drugače. Po borovnice se pripeljemo z avtomobili. Velikokrat so kmetje jezni, saj nekateri brezvestno parkirajo po travnikih.

Prav tako se jezijo na nemarneže, ki plastenke in podobno odvržejo kar v gozdu. Lahko bi uporabili star pregovor: “Kjer osel leži, dlako pusti!”

Še večji problem so “rifli”. Neusmiljeno puljenje borovnic jezi tudi nas, ki še vedno nabiramo s prsti in smo hvaležni za vsako črno, sladko jagodo.

Kakorkoli, letos gojimo upanje, da bomo v poznem poletju jedli borovničev “štrudl”. …seveda pa še ne vemo, kako nam jo je zagodel vetrolom in kje vse bomo plazili, da pridemo do borovnic…

Za velike sladkosnedce še en kratek recept kako pripraviti sladek borovničev preliv, ki popestri sladoled, torte, razna biskvitna peciva in palačinke:

-V posodi premešajte sladkor, koruzni škrob, vodo in limonin sok

-Dodamo borovnice

-Kuhamo in občasno premešamo dokler se zmes ne zgosti

-Nato vroči preliv vlijemo v sterilizirano posodo ali steklenico, pokrijemo in pustimo na sobni temperaturi, da se ohladi. Nato hranimo v hladilnik.

Dober tek