Vizija Gorenja in oprijemljivi dosežki na tej poti

Včeraj smo objavili članek, ki naj bi pozitivno vplival na delavce, ki služite kruh v Gorenju. Ni vse tako črno in Gorenje je v vsej zgodovini vedno redno izplačevalo plače – kar je danes že marsikje problem. Ker nas je zanimalo, kaj bi še lahko bile dobre novice za vas, ki ste družinsko odvisni (eksistenca) od dobrega poslovanja tovarne Gorenje, smo še malo pokukali v drobovje pričakovanj za prihodnost.

Ste vedeli, da se po svetu gradijo pametne tovarne? Mislite, da Gorenje v tej smeri zaostaja? Nikakor. Le njihova strategija je postopna – pametne tovarne gradijo pametno – korak za korakom.

Postopek digitalne transformacije je zelo drag, prav zaradi tega se jo v Skupini Gorenje lotevajo zelo premišljeno. Imajo poslovno strategijo 2016 – 2020.

Če razložimo:

– iščejo načine, kako povezati uporabnike z digitalnimi storitvami (preprosto – iščejo način, da bi lahko preko mobilnega telefona upravljali s pralnim strojem, sušilcem, pečico ali štedilnikom doma. To je res povsem preprost primer – ukvarjajo se še z veliko bolj zapletenimi primeri).

– sem spada tudi digitalizacija, ki bi izboljšala poslovne rešitve (preprosto – to pomeni, da bi v proizvodne obrate Skupine Gorenja uvedli strategijo pametnih tovarn – kar pomeni, da bi bilo delavcem olajšano delo s pomočjo robotov).

Obstaja pa še 4. stopnja industrijske revolucije (ki ta trenutek poteka v vseh Evropskih državah) in po podatkih, ki smo jih uspeli pridobiti, v našem okolju, ji sledi zgolj Gorenje.

To je precej zapleten koncept, ki temelji na kiber-fizičnih sistemih (Cyber-Physical systems ali CPS). Da povemo preprosto – iščejo povezave, kako uporabiti digitalne sisteme in človeka.

Kako to deluje v praksi? Delavci samo spremljajo pravilen potek dela, ki ga upravlja na primer robot. S tem so avtomatsko izključene človeške napake in “škart”. Delavci so s tem manj fizično obremenjeni, saj samo spremljajo pravilno delovanje robota. Proizvodnja bo bolj kakovostna in veliko cenejša.

In cilji takšne pametne tovarne?

Povečala se bo proizvodnja in bo cenejša, saj bo manj “škarta”.

V Gorenju že danes uporabljate posamezne gradnike za pametne tovarne – le opazite jih ne! Gorenje ima strategijo, ki ji skrbno sledi – v prihodnosti bodo vse te gradnike povezali in naredili PAMETNO TOVARNO.