Slovenija bo gostila svetovno prvenstvo v odbojki za moške

Foto: pixabay.com

Slovenci smo že kar navajeni, da nas naši odlični športniki razvajajo z vrhunskimi rezultati, ki odmevajo tako doma, kot po svetu. V zadnjem obdobju smo ponosno spremljali smučarske skakalce na poletnih v Planici, malo pred tem pa so slovenski športniki dosegali zgodovinske rezultate na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu. Dejstvo je, da je Slovenija glede na uspehe naših športnih asov svetovna velesila, zato smo lahko ponosni, da je vlada Janeza Janše izkoristila priložnost za organizacijo Svetovnega odbojkarskega prvenstva za moške v letošnjem letu.

Na hibridni tiskovni konferenci, ki je potekala včeraj,  sta predsednik slovenske vlade Janez Janša in predsednik poljske vlade Mateusz Morawiecki javnosti naznanila, da bosta Slovenija in Poljska skupaj prevzeli letošnjo organizacijo svetovnega odbojkarskega prvenstva za moške. Prvotni načrti so bili, da se bo svetovno prvenstvo odvilo v Rusiji, kar pa danes, zaradi ruskega napada na Ukrajino ni več mogoče. Dodatni ukrep proti Rusiji zaradi agresije na Ukrajine je poleg odpovedi organizacije prvenstva tudi izključitev njene reprezentance s samega turnirja. Mednarodna odbojkarska zveza FIVB je tako sporočila, da bodo mesto ruske reprezentance zasedli ukrajinski športniki.

Predsednik slovenske vlade Janez Janša je na tiskovni konferenci dodal, da je »mednarodna odbojkarska zveza prepoznala velike športne zmogljivosti naših držav in našo vlogo pri spopadanju z grozodejstvi ruskega agresorja, ki smo jim priča v Ukrajini« ter da »glede na trenutne politične okoliščine dogodek seveda ne more potekati več v Rusiji. Tega nikoli ne bi smeli dovoliti. Zato smo se odločili, da ga organiziramo drugje. Glavni nagib za našo odločitev je bila naša želja, da odgovornost prevzame ruski agresor, in ne preostali športni svet,” je še povedal predsednik vlade.

V nadaljevanju je predsednik vlade pohvalil odlično sodelovanje in trdno prijateljstvo s Poljsko, o čemer priča tudi ta dogovor za skupno organizacijo tako pomembnega športnega dogodka. Ob tem je predsednik še dodal, da »naša športna skupnost temelji na vrednotah odprtega tekmovanja, poštene igre, spoštovanja, solidarnosti in integritete. To so vrednote, h katerim danes poziva ves svet. To so tudi vrednote, ki bodo prav gotovo v ospredju svetovnega prvenstva v odbojki leta 2022.«