Slovenci v Venezueli, bi se radi vrnili domov

Foto: Pixabay.com

V Venezueli živi okoli 320 Slovencev in njihovih potomcev. Še več naj bi bilo takšnih, ki jih vežejo na Slovenijo sorodstvene korenine.

Za repatriacijo je zaprosilo 17 ljudi. O tem ali so razmere v Venezueli res takšne, da je repatriacija upravičena, bo najprej odločalo zunanje ministrstvo.

(Repatriacija določa, da se v skladu z 72. členom v Slovenijo lahko priselijo Slovenci iz držav, za katere slovensko zunanje ministrstvo ugotovi, da so v hudi politični in gospodarski krizi, ter Slovenci, ki lahko doprinesejo k razvoju Slovenije. – vir: Delo, 2. marec 2006)

Komisija za Slovence po svetu je včeraj soglasno podprla sklep s katerim sporoča vladi naj takoj začne ustrezne postopke repatriacije.

Razmere v Venezueli so katastrofalne – ljudje umirajo za ozdravljivimi boleznimi, ker ni na voljo zdravil.

Ljudje pogosto nimajo elektrike, motena je preskrba z vodo, primanjkuje tudi hrane. Zaradi takšnih razmer je Venezuelo zapustilo že 3. milijone ljudi.

Če se vrnemo k našim ljudem v Venezueli – za preselitev v Slovenijo sta zaprosili dve družini. Sklep o repatriaciji sprejme vlada.

Upamo, da se bo to zgodilo res hitro, kajti zelo nenavadno bi bilo, da naših ljudi ne bi sprejeli nazaj v domovino – medtem, ko dajemo azil nezakonitim migrantom.