Še enkrat TEŠ – skozi oči preiskovalcev politične odgovornosti

Foto: Pixabay

Pred kratkim smo pisali o okvarah na Teš 6 in možnosti, da prihaja do pogostih izpadov prav zaradi nedoslednosti in korupcije pri gradnji tega objekta. Danes bomo pogledali še eno plat te zgodbe, ki še zdaleč ni zaključena, saj še ni preiskana politična, kaj šele kazenska odgovornost.

Dvom v doslednost preiskovalne komisije, ki raziskuje politično odgovornost vpletenih na vodilnih mestih, se nam poraja prav zaradi domnevne vpetosti preiskovalcev v poslovanje Teš.

Zanimivo pri tem je, da v preiskovalni komisiji sodeluje tudi Jan Škoberne, medtem pa njegov oče, Marko Škoberne s TEŠ-em posluje. Po nepreverjenih podatkih, naj bi v treh letih njegovo podjetje zaslužilo kar 2,4 milijona evrov državnih poslov.

Slika iz naslednje povezave

Jan Škoberne je ob podatku, koliko zasluži očetovo podjetje, na Twitterju med drugim zapisal, da podjetje Esotech ni v lasti njegove družine in da ima njegov oče samo 10-odstotni delež.

Pozabil pa je tudi omeniti še Esotech-ovo poslovanje z Ministrstvom za obrambo, kjer sta z ministrico v isti poslanski skupini (Katičeva je, ob prevzemu ministrstva, svoje poslansko mesto odstopila prav Škobernetu).

Esotech je v času, ko sta del vlade Škoberne in Katičeva, menda zaslužil kar 58 milijonov evrov, kar naj bi bilo okoli 54 odstotkov celotnega dohodka tega podjetja.

Politična odgovornost?

Če preletimo zgoraj omenjene domneve o povezanosti politike in zasebnega kapitala, se prav smešno sliši izjava Jana Škoberneta, ki jo je med drugim izrekel v času Pahorjeve kampanje: “…Ampak mi ostajamo trdni in naše vrednote niso na prodaj, ne za stolčke in ne za interese.”