Politika mora slediti gospodarstvu

Evropska poslanka Romana Tomc se je danes udeležila Posveta o zakonodajnem svežnju mobilnosti, ki sta ga organizirali Gospodarska zbornica Slovenije in Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije.

O zakonodajnem svežnju mobilnosti, projektu Evropske komisije, za katerega je zadolžena naša komisarka Violeta Bulc, je Evropski parlament že glasoval, a je predlog zavrnil. Ta je bil nato vrnjen v obravnavo v pristojni odbor, kjer pa prav tako ni prestal glasovanja. Usoda svežnja je trenutno torej neznana, mandat Evropskega parlamenta in Komisije pa se počasi zaključuje.

Evropska poslanka Romana Tomc je v razpravi poudarila: “Sama sem bila, kot članica Odbora za zaposlovanje v Evropskem parlamentu, vpeta v sprejemanje direktive o napotenih delavcih, ki je s svežnjem mobilnosti močno povezana. Tudi tam je bilo sprejemanje kompromisov težko, a po dolgih pogajanjih smo uspeli oblikovati predlog, ki je sprejemljiv za vse. Podobno se dogaja tudi v primeru mobilnostnega svežnja. Bije se boj med državami članicami, očitno je, da razvitejše države zahtevajo drugačna pravila, kot manj razvite.” 

Na posvetu so sodelovali predstavniki ministrstva, evropski poslanci, predstavniki obeh zbornic in pa tudi predstavniki gospodarstva, ki so iz prve roke opozorili na nesprejemljivost nekaterih predlogov iz zakonodajnega svežnja. Po njihovem mnenju trenutni tekst ni sprejemljiv, zato so evropske poslance pozvali, naj ga v tej obliki ne sprejmejo. Opozorili so, da je ogromno zadev v praksi spornih in bi gospodarstvu povzročili precej nevšečnosti, celo škode, zato se bolj nagibajo k temu, da se glasovanje o svežnju prenese v nov mandat Evropskega parlamenta. Romana Tomc: “Veseli me, da smo zbrani na tem posvetu in da ste nam tudi predstavniki gospodarstva, ki boste posledice čutili na lastni koži, predstavili svoje mnenje. Strinjam se s tem, da je hitenje in sprejemanje hitrih kompromisov slab način, številne odločitve, sprejete pod pritiskom so se izkazale za slabe, pogosto v prid državam, ki želijo izvajati protekcionizem. Enako se nam dogaja tudi na področju sociale.”

Odločitev ali bo o tem predlogu glasoval še ta sklic Evropskega parlamenta ali naslednji, bo znana v začetku marca: “Ali bomo poslanci o predlogu ponovno glasovali še v tej sestavi, ali ne, bo torej jasno kmalu, zagotavljam pa vam, da bom sama pri odločitvi zagotovo najprej upoštevala mnenje vas, gospodarstvenikov,” je zaključila evropska poslanka Romana Tomc.