Ali peticija, ki je zaokrožila po Sloveniji preveč radikalno posega v šolski sistem?

Foto: pixabay.com

Peticija, ki jo je menda podpisalo 21.000 ljudi se ukvarja predvsem s problemi preobsežnih učnih načrtov in posledično s preobremenjenostjo otrok.

Na ministrstvu so peticijo prebrali in so se o njej pripravljeni pogovarjati. Sprememb pa ne bodo uvajali hitro, temveč počasi in s soglasjem vseh, ki se jih ta problematika dotika.

S sedanjim načinom dela v izobraževanju niso zadovoljni ne učitelji, ne starši in ne otroci. Vsi pričakujejo določene spremembe in reorganizacijo našega šolstva.

O tem, ali so otroci res preobremenjeni bodo na Zavodu za šolstvo opravili raziskavo. Po mednarodni primerjavi naj bi temu ne bilo tako.

Kar se tiče preobsežnega učnega programa, pa imajo učitelji že sedaj možnost, da se odločijo kaj bodo obravnavali pri svojih učnih urah.

Kako je s tem v praksi, pa najbolje pove prav peticija, ki si želi korenitih sprememb učnega programa.

Na zavodu se tudi ne strinjajo, da imajo učenci preveč domačih nalog. Prav tako niso za ukinitev Nacionalnega preverjanja znanja.

Kakorkoli že, pričakujemo lahko še vroče razprave o tem, kakšen bo v prihodnosti naš šolski sistem.

Starši si želijo, da bi imeli njihovi otroci več časa za učenje tudi drugih spretnosti, ki jih potrebujejo za življenje in ne bi vse popoldneve “prečepeli” ob učbenikih.

Je pa po drugi strani tudi res, da so današnji otroci veliko preveč pred računalniškimi zasloni in da vse prevečkrat prosti čas zapravljajo s pametnimi telefoni.

Kako naprej se bodo morali pogovoriti tako starši, kot učitelji. Najbrž pa ne bo odveč tudi kakšen nasvet zdravniške stroke – preobremenjenost namreč vpliva na zdravje ljudi.

Mi pa si želimo imeti zdrav rod in srečne otroke, mar ne?

Napisal: Mikki