Uprava Republike Slovenije (RS) za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin obvešča potrošnike, da je v sredo, 26. julija preko EU hitrega sistema obveščanja za živila in krmo, prejela informacijo o distribuciji neskladne pijače v Slovenijo. Danske pristojne oblasti naj bi ob pregledu deklaracije ugotovile, da pijača vsebuje visoko vsebnost vitamina B6, ki ob upoštevanju vnosa tega vitamina tudi iz drugih živil, presega sprejemljiv dnevni vnos. V primeru, da bi potrošnik zaužil dnevno 500 mililitrsko pločevinko, bi tako zaužita količina B6 (40 miligramov) precej presegla dnevno priporočeno količino, ki jo priporoča tudi Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke RS za otroke starejše od 14 let in odrasle. Ta znaša 8 miligramov za izdelke, ki niso zdravila.

Vir: Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin

Podatki o živilu:

Živilo: Moose Juice, Entreme Energy (okusi: Berry 500 ml, Blue Raspberry 500 ml, Mojito 250 ml); Poreklo: ni znano; Dobavitelj: Prometeus Sport BV, Nizozemska; Lot: vsi loti uporabe; Rok uporabe: vsi roki uporabe; Pakiranje: 250 ml oziroma 500 ml

Živilo je bilo distribuirano trgovinam s športno prehrano, barom oziroma se prodaja po spletu.

 

Prav tako je Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin potrošnike obvestila, da je podjetje Trgovina Lea Pogačnik, s.p., v juliju izvedla odpoklic energijske ploščice CLIF KB 356 zaradi neoznačenih alergenov arašidov in oreškov, ki bi lahko za ljudi z alergijo na te sestavine predstavljalo tveganje za zdravje. Za ostale potrošnike naj bi živilo bilo varno za uživanje. Potrošnikom z alergijo na arašide in oreške pa svetujejo, da živila na zaužijejo in da ga lahko vrnejo na prodajno mesto.

Živilo: Energijske ploščice CLIF KB 356, Clif Chocolate & Mint Builders Bar; Poreklo: ZDA; Dobavitelj: Trgovina Lea Pogačnik, s.p.; Prodaja: Prodajalne Vita Care; Rok uporabe: 23. 4. 2018; Pakiranje: 12 X 68 g

S strani nosilca živilske dejavnosti pa je bila Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin konec junija obveščena tudi o odpoklicu dveh živil zaradi presežene najvišje dovoljene vsebnosti aflatoksinov. Gre za lešnike BIO ZONE in Študentsko hrano BIO ZONE, ki se tržita v trgovski verigi Mercator. Potrošniki naj živili ne zaužijejo. Za vračilo izdelka se naj obrnejo na mesto nakupa oziroma na zgoraj navedenega distributerja.

Vir: Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin
Vir: Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin