Objavili so plače policistov?

Foto: TIGR

Danes poslušamo različne odzive javnosti glede prikaza plač v Policiji. Za lažje razumevanje bom stanje dela v javni upravi in gospodarstvu razložili na najkrajši in razumljiv način!

Hvala bogu, da se lahko plače javnih oslužbencev javno pokaže, kajti le tako se lahko delo kot tako potem tudi primerja z gospodarstvom in se tudi usklajuje. Ali se pa res usklajuje, nam pa ni potrebno komentirati, ker vidimo, da je javni agregat že dokaj velik in potrošen. Pa da ne bo pomote, potrošen, ne samo v smislu koliko kdo zasluži na mesec ampak tudi v smislu kot je bil izpeljan posel nabave žilnih upornic in podobno. Vemo, da so se tudi v zdravstvu do nedavnega dogajale nečedne stvari, če je samo procent stvari ki smo jih zasledili v medijih in to ne mislim RTV ali podobni, je grozno. Ni čudno, da se na vse pretege “neizvoljeni” predstavniki starih sil borijo za padec sedajšnje vlade, kajti vse več poslov jim steče mimo, ker se stvari odvijajo transparentno. Dejstvo je, da ni problem v javnem sektorju odpreti novo delovno mesto če ga kdo potrebuje in tudi priskrbeti lepo plačo, seveda je potem potrebno za tako stvar tudi kakšno uslugo vrniti? Kot je očitno razvidno iz trenutnega stanja se sedaj usluge tudi vračajo v smislu rušenja Janševe vlade. Po naših podatkih večina policistov ni bila navdušenih nad stavko, zato se ji tudi niso pridružili. Politika na Policijo nebi smela imeti vpliva, kar pa v situaciji te stavke tega ne moremo zatrditi.

Mislim, da se vsi premalo zavedamo, da je še vedno gospodarstvo tisti primat življenskih pogojev civilizacije, ki ga je potrebno negovati in ne izkoriščati do njegovega pokopa. Kar pa ne pomeni da za normalne pogoje to zadostuje. Vsaka panoga daje svoj davek k normalnem življenju, ki ga poznamo. Tudi javni sektor je nepogrešljiva panoga, ki jo nujno potrebujemo v dobri kondiciji, kar pa verjetno trenutno ni.

V gospodarstvu je upravičenost delovnega mesta zelo lahko oceniti. Konec meseca, ko glede na izkupiček in stroške vidimo dejansko stanje, ugotovimo upravičljivost tega delovnega mesta. Če je to negativno, so že v naslednjem trenutku posledice. Tega ne bi bilo, če bi bil preliv financ vsak mesec zagotovljen, ne glede na uspešnost in rezultate dela. Gospodarstvo širše gledano ima konkurenco širom sveta, kar pa javni sektor nima!

Je pa seveda to samo moje razmišljanje, ki pa ni rečeno da je pravilno !

M. Lisjak