Avtor: Ministrstvo za kulturo
Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko Avtor: Ministrstvo za kulturo

Na sklepni svečani proslavi Kajuhovega festivala v Šoštanju je ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko otvorila z nagovorom “V čast mi je, da vas lahko nagovorim v kraju, kjer se je pred stotimi leti rodil Karel Destovnik – Kajuh”. Festival je ob 100. obletnici rojstva Karla Destovnika – Kajuha od 7. do 13. decembra potekal v Kulturnem domu Šoštanj.

 

Ob tem je ministrica dr. Asta Vrečko še dodala:

“Kajuh, kljub razmeroma majhnemu opusu, velja za najimenitnejšega in najbolj priljubljenega predstavnika slovenske partizanske lirike in pesmi upora, ter enega najvidnejših pesnikov upora v Evropi. Njegove poezije sicer ni mogoče ločiti od zgodovinskega časa, ki mu je bila zavezana, vendar pomembno presega zgolj identifikacijsko raven, saj seizmografsko beleži notranje napetosti tistega časa in ga na ta način presega. Njegovo sporočilo o človečnosti je danes v času številnih družbenih kriz in ob vrnitvi vojne na tla Evrope še kako aktualno. Sodobno sporočilo prezgodaj umrlega pesnika želimo prenesti na generacije mladih, saj verjamemo, da bosta ob vseh preizkušnjah 21. stoletja življenje in delo Karla Destovnika Kajuha vir navdiha in poguma mladim in vsem nam, da med spopadanjem s podnebnimi sprememb, ekonomsko nepravičnostjo in drugimi življenjskimi izzivi, lahko v Kajuhovih verzih najdemo navdih za iskrenost in pogum svojih lastnih dejanj.”
Avtor: Ministrstvo za kulturo
Avtor: Ministrstvo za kulturo

V letu, ki se končuje, je bila stota obletnica Kajuhovega rojstva obeležena s številnimi kulturnimi prireditvami, srečanjih in projekti po vsej Sloveniji. Pobuda za nacionalno obeleženje Kajuhove ustvarjalnosti v letu 2023 je nastala na podlagi usklajene pobude širše lokalne skupnosti, kjer je Kajuh preživel najpomembnejša leta svojega življenja. Kot je povedala ministrica, je ekipa na Ministrstvu za kulturo z navdušenjem sprejela pobudo: “Nacionalno obeleženje življenja in ustvarjanja Karla Destovnika Kajuha bo namenjeno poklonu velikemu poetu, katerega literarno delo ni le dokument takratnega časa, temveč obenem izpoveduje najglobljo in najbolj čisto, nadčasovno človečnost. Tako kot se z letom 2022 praznovanje rojstva Karla Destovnika – Kajuha še ni zaključilo in ga bomo na državni ravni proslavili še v letu 2023, tako se ni in se ne bo prenehala sodobnost in aktualnost njegovega sporočila.”

 

 

 

Spletno uredništvo

VIR: www.gov.si, Ministrstvo za kulturo