Na katero barvo najprej pomislite v teh prazničnih časih? Za nekatere so to zlato zavita darila, ki ležijo pod božično jelko. Drugi razmišljajo o posebnem času, preživetem s prijatelji in družinskimi člani. Drugi si morda predstavljajo Božička, kako se vpenja proti dimniku, kjer so obešene nogavice – tretji pomislijo na sani in škrate.

Če bi svoje miselne podobe božiča prenesli na papir v obliki, obstaja precej velika verjetnost, da bi obstajali dve barvi, ki bi ju uporabili pogosteje kot druge: rdečo in zeleno. Več sto let sta bili rdeča in zelena tradicionalni barvi božiča. Ampak zakaj je tako?

Čeprav so božična drevesca zelena in božičkova obleka ter Rudolfov nos rdeča, ti sodobni praznični okraski in liki niso bili navdih za barve, ki jih povezujemo z božičem. Da bi našli njihov koren, se moramo vrniti precej dlje v preteklost.

Nihče ne ve zagotovo, kako in zakaj sta rdeča in zelena tako tesno povezani s tem praznikom, ampak obstaja nekaj priljubljenih teorij. Mnogi kristjani verjamejo, da sta rdečo in zeleno navdihnilo Jezusovo življenje, čigar rojstvo kristjani praznujejo na božič. Zelena na primer predstavlja večno življenje Jezusa Kristusa, tako kot zimzelena drevesa ostanejo zelena celo zimo.

Nekateri menijo, da sega tradicija rdeče in zelene barve ob božiču v 14. stoletje, ko so cerkve predstavljale čudežne igre, verske igre, ki so bile namenjene izobraževanju večinoma nepismene javnosti, ki ni znala brati Svetega pisma.

Ena priljubljena Čudežna igra, ki so jo izvajali na božični večer, se je imenovala Rajska igra. Pripovedovala je zgodbo o Adamu in Evi v rajskem vrtu. Poznavalci zgodbe vedo, da je Bog naročil Adamu in Evi, naj ne jesta sadja z drevesa dobrega in zla. To so vseeno storili in bili izgnani iz raja.

Ker pa so bile jablane pozimi nerodovitne, so cerkve namesto tega prinesle borovce in na njihove veje pritrdile jabolka, ki so predstavljala drevo dobrega in zla. Sčasoma so ljudje to prakso začeli podvajati v svojih domovih, razvijali so tradicijo božičnega drevesa in uporabljali rdečo in zeleno kot božične barve.

Mnogi zgodovinarji menijo, da praksa uporabe rdeče in zelene barve sega še dlje v zgodovino. Opozarjajo na starorimsko praznovanje saturnalij, ki so častili boga Saturna in so se odvijale vsako leto med 17. in 23. decembrom. Med praznovanjem so Rimljani svoje domove okrasili z bodikovino in na veje zimzelenih dreves postavljali majhne figurice, imenovane sigillaria. Sčasoma so zimzeleni listi in rdeče jagode postali simbol prazničnega in veselega časa.

 

 

 

Spletno uredništvo