O politiki ne pišemo radi – tole vam pa moramo povedati!

Socialni demokrati (SD) so imeli programsko konferenco. Nič posebnega, saj smo že krepko v predvolilnem času in imajo takšne konference, srečanja in sestanke tudi druge stranke.

Nas je zmotilo predvsem to, da nam menda (celoten program še ni dostopen širši javnosti, ker je še v nastajanju) obljubljajo davčno politiko, ki je zelo podobna socialističnemu modelu. Mislili smo, da so takšne rešitve zgodovinsko že preživele in dokazano nerealne, še manj učinkovite in pravične.

Takšen model temelji predvsem na visokih davkih, ki omogočajo, da se zbrani denar porazgubi v različnih razpisih, naročilih in svetovanju za razne javne storitve – šolstvo, zdravstvo.

Prav tako takšen način razmišljanja temelji na nekakšni uravnilovki, kjer v resnici niti ni pomembno, kako dobro kdo dela in koliko je sposoben, saj so plače vedno enake.

SD davkov ne namerava zniževati, ker so po njihovem mnenju že zdaj pod povprečjem Evropske unije. Predvidevajo tudi, da bi manj bremenili ljudi in še bolj podjetja.

Vidite – to nas je pa zmotilo – iz Evrope nam ves čas sporočajo, da je naše delo preveč obdavčeno, temu pritrjujejo tudi naši gospodarstveniki – v stranki SD pa so prepričani, da smo pod povprečjem Evropske unije.

V času krize je Slovenija davke precej dvignila – v zdajšnjem času konjunkture pa jih niso znižali. Tudi SD tega ne namerava storiti.

Dejan Židan je kot pojasnilo za takšno odločitev dejal:

“Manj pobranega davka pomeni še manj zdravstva, še manj šolstva, še manj kulture, ceste bodo bolj luknjaste, železnice počasnejše.”

Mi se ob tem sprašujemo:

– ali ne bi bilo potrebno denarja, ki ga namenjamo na primer za zdravstvo učinkoviteje porabljati?

– zakaj tako visoki davki – dostop do zdravstvenih storitev pa vedno slabši?

– ali ne bi bilo bolje narediti zdravstveno reformo in ugotoviti kam odtekajo velike količine davkoplačevalskega denarja in to preprečiti? Kdo si polni žepe na naš račun?

– so lahko naše ceste še bolj luknjaste? Bodo zaradi tega davki še višji ali pa se bo končno nekdo spomnil, da že zdaj preveč plačujemo za ceste in da je v sistemu vzdrževanja naših cest nekaj hudo narobe? Kdo si tukaj polni svoje žepe?

– glede “počasnih” železnic – tudi tu bi se morali zavedati, da predlagani drugi tir predrag. Ali ne bi poiskali cenejše različice in tako privarčevali davkoplačevalski denar? Kdo plačuje podjetje, ki ga je ta vlada ustanovila za potrebe 27 kilometrov železniških tirov?

Na konferenci so se v SD še pohvalili, da se je zaradi njihovih ukrepov zaposlilo 26.000 mladih.

Mi sprašujemo:

Imajo v mislih morda tiste mlade, ki so zapustili Slovenijo in so se zaposlili v tujini? Kje je teh 26.000 delovnih mest za mlade? In kakšni so bili ukrepi SD, če so se te zaposlitve res zgodile?

Mi jih nismo opazili, niti ne vemo zanje.