Andraž nad Polzelo se spominja

Foto: https://sl.wikipedia.org/wiki/Boeing_B-17_Flying_Fortress#/media/File:Color_Photographed_B-17E_in_Flight.jpg
  1. marca leta 1944, je bilo na območju Andraža nad Polzelo, sestreljeno ameriško letalo. Skupaj s še 233 bombniki je bilo namenjeno na avstrijsko Koroško, kjer bi bombardirali tovarno Steyr, ker je delala za nemško vojaško industrijo.

Ob sestrelitvi je bilo osem članov posadke mrtvih. Dva pa sta bila prepeljana v nemško ujetništvo in sta vojno preživela v ujetniških taboriščih.

Na pokopališču v Andražu so pred petimi leti v spomin tega dogodka postavili spominsko obeležje.

Včeraj sta v počastitev 74. obletnice strmoglavljenja k spominski plošči položila venec predsednik republike Borut Pahor in pomočnik sekretarja za obrambo ZDA za Evropo in Nato Thomas Goffus.

Ob tem je Borut Pahor dejal:

“Slovenci sprejemamo dan slovensko-ameriškega prijateljstva ne le kot spomin na slavno preteklost, temveč kot iskreno zavezo za slavno prihodnost,”

Za spoštovanega Goffusa pa je spominska plošča poklon svobodi, za katero so se borili in ki tudi danes ni nekaj samoumevnega.

Prav tako je dejal, je med Slovenijo in ZDA tesna vez prijateljstva. Dodal je še, kako pomembno je na Balkanu ohranjati mir in stabilizirati razmere v Afganistanu, ki se bori proti Islamski državi.

Za zaključek je dejal, da je zanj ta spominski dogodek vedno opomin, da se nikoli ne smemo nehati boriti za mir.