NOVI VELENJSKI SKAKALNICI STA BILI NA PREIZKUŠNJI

Otvoritev velike skakalnice Velenje, foto Nataša Kotnik

V petek, 5. maja, sta bili na preizkušnji novozgrajeni skakalnici v Velenju. Uradna otvoritev le- teh bo 26. maja letos, ko bo potekalo prvo tekmovanje za pokal Mestne občine Velenje. Na manjši skakalnici bodo nastopili v kategoriji do 15 let, na veliki pa v absolutni kategoriji moških in žensk.

Novi skakalnici v Velenju, foto Rolando Kaligaro

Neustreznost stare skakalnice

V Velenju so leta 2013 zaradi črne gradnje in tehnične neustreznosti porušili 85- metrsko skakalnico. Po inšpekcijskem pregledu in ugotovitvi, da je skakalnica s plastičnim doskokom črna gradnja, se je leta 2013 pričelo rušenje stare železne skakalnice, hkrati pa so se začeli postavljati plani za gradnjo novih dveh.

Novi skakalnici ustrezata novim zahtevam

V Velenju sedaj stojita dve novi skakalnici, ki ustrezata novim zahtevam Mednarodne smučarske zveze (FIS). Keramični zaletni smučini z doskokoma iz plastične mase sta primerni za treninge v poletnih mesecih in ustrezata normativom sedanjih skakalnic. Skakalnici velikosti HS (hill size) 45 metrov in HS 70 metrov in kalkulacijskih točk K35 in K55 metrov, sta primerni za tekmovalce od dopolnjenega 12. leta dalje.

Skakalnici ustrezata zahtevam Mednarodne smučarske zveze (FIS), foto Rolando Kaligaro

Sredstva za izgradnjo

Sredstva za izgradnjo so prispevali Fundacija za šport, Mestna občina Velenje, preostalo vsoto pa je investitor pridobil iz naslova državnih sredstev, namenjenih občinam za sofinanciranje investicij.

V planu je organizacija in gostitev različnih tekmovanj

“V planu je organizacija vsakoletnega tradicionalnega tekmovanja za pokal Mestne občine Velenje,” nam je zaupal trener Smučarskoskakalnega kluba Velenje (SSK) Rolando Kaligaro in pojasnil, da si v bodoče želijo prirejati tudi razna državna prvenstva za dečke od 12. leta starosti naprej.

 

“Skakalni klub Velenje se trudi, da bi v prihodnje priredili tudi mednarodno tekmovanje za ženske,” je še dodal ter nadaljeval: “člani SSK so novih pridobitev zelo veseli, saj verjamejo, da bodo sedaj bolj napredovali.”

 

Rolando Kaligaro nam je pojasnil, da je izrednega pomena dejstvo, da bodo domači skakalci po petih letih ponovno lahko trenirali doma. V prehodnem času so treningi potekali izven njihovega centra, po Sloveniji in tujini, kar je predstavljalo predvsem dodatne stroške in terjalo dodaten čas.

Prvi preizkus so opravili Rolando Kaligaro, David Strehar in Primož Peterka, nato pa še ostali tekmovalci SSK Velenje

“Test je odlično uspel,” je pojasnil Rolando Kaligaro, klubski trener, ki je malo skakalnico preizkusil prvi. Za njim je skočil Primož Peterka, nekdanji najboljši slovenski smučarski skakalec. Za njima pa še ostali tekmovalci SSK Velenje.

Na veliki skakalnici je prvi preizkus opravil David Strehar, za njim pa so skočili tudi Primož Peterka, Milan Živic, Rolando Kaligaro, Denis Pikelj, Jan Bombek in Jerneja Brecl.

Otvoritveni skok, foto Rolando Kaligaro

Smučarskoskakalni center Velenje, ki se nahaja na grajskem griču pod velenjskim gradom, bo primeren za vsa tekmovanja, vse do članskih B- reprezentanc, saj poleg tega, da ustreza normativom FIS, ustreza tudi zahtevnim evropskim normativom, s tem pa odpira dobre možnosti za razvoj športnega turizma v Šaleški dolini.