NAJBOGATEJŠI SLOVENCI V LETU 2016 PRIHAJAJO TUDI IZ SAVINJSKO- ŠALEŠKEGA OBMOČJA

Foto pixabay.com

Revija Manager je objavila lestvico najbogatejših Slovencev v letu 2016. Na lestvici 100 najbogatejših Slovencev pa sta dva tudi iz Savinjsko- Šaleškega območja.

ZADNJE LETO JE BILO LETO IZJEMNIH RASTI

Po ocenah Revije Manager je bilo to leto leto izjemnih rasti, večje rasti so bile le v letu 2008. Vrednost premoženja je v primerjavi z letom prej zrasla štiri petine Slovencem sedanje lestvice najbogatejših 100. Prag za uvrstitev na lestvico je 17,6 milijona evrov in je za 2,5 milijona evrov višji kot leto prej. Skupna vsota premoženja vseh 100 v letu 2016 pa je enaka vsoti leta 2015 in znaša 4,6 milijarde evrov. Vsoti sta v letu 2015 in 2016 enaki zaradi pridobljenih natančnejših podatkov, s katerimi se je znižalo vrednotenje premoženja iz leta 2015 nekaterim z zgornjega dela lestvice.

ŽE TRETJE LETO ZAPORED VODITA IZA IN SAMO LOGIN, NAJVEČJI SKOK PA JE NAREDIL IVO BOSCAROL

Iza in Samo Login, foto revija Manager

Že tretje leto zapored sta najbogatejša Slovenca Izza in Samo Login, glavna ustanovitelja in približno 60- odstotna lastnika podjetja Outfit7. Njuno premoženje je po ocenah Revije Manager ocenjeno na 699 milijonov evrov. Med lestvico 100 najbogatejših pa je poleg njiju še pet večjih solastnikov Outfita7. Podjetje ima že okoli 120 manjšinskih solastnikov, saj deli delniške opcije tudi zaposlenim.

Joc Pečečnik, foto finance.si

Drugo mesto lestvice najbogatejših 100 je z 255 milijonov evrov premoženja zasedel Joc Pečečnik, ki je 90- odstotni lastnik skupine Interblock, prodajalca naprav za igralnice. Joc Pečečnik je bil na desetih Menegerjevih lestvicah najmanj med 20 najbogatejših Slovencev, od leta 2007 pa je vrednost njegovega premoženja zrasla za 176 odstotkov.

 

 

Albin in Tatjana Doberšek, foto finance.si

Treta sta zakonca Tatjana in Albin Doberšek z 222 milijoni evrov. Sta ustanovitelja nemškega družinskega inženirskega podjetja Engineering Dobersek. Od leta 2011 naprej sta med prvimi petimi na lestvici.

 

 

Ivo Boscarol, foto pipistrel.si

Največji skok je uspel Ivu Boscarolu, ki je po oceni revije Manager svoje premoženje uspel kar trikratno povečati. Skupaj s hčerko sta lastnika Pipistrela, proizvajalca ultralahkih letal. Potencialna tržna vrednost Pipistrela je po sklenitvi dolgoročnega posla, ki je bil sklenjen s kitajskim partnerjem, ocenjena na 50 milijonov evrov. S tem premoženjem sta skupaj s hčerko pristala na 19. mestu lestvice.

 

Vrednost premoženja se je skoraj podvojila Blažu Miklavčiču, lastniku gradbeno- inženirskega podjetja GH Holding, ki je zasedel 13. mesto zaradi vnovične izjemne rasti prihodkov in dobička.

Z LESTVICE NAJBOGATEJŠIH 100 SLOVENCEV IZPADEL MIRKO TUŠ, POPOLNA NOVINCA LESTVICE PA STA ŠTEFAN KRAJNC IN VALTER ŠAJN

Mirko Tuš, trgovec, ki je bil prva štiri leta do vključno leta 2010 najbogatejši Slovenec, pa je tokrat z lestvice izpadel. Popolna novinca lestvice pa sta dva, Štefan Krajnc, soustanovitelj tržiške skupine Cablex, ki proizvaja kabelske in mehanske sklope in Valter Šajn, lastnik postojnskega podjetja Sawal, ki je zastopnik za prodajo vozil Opel v Sloveniji.

 

NA LESTVICO SE JE VRNILO ŠEST TAKIH, KI SO NA NJEJ BILI PREJŠNJA LETA, MED NJIMI TUDI IGOR IN TANJA SKAZA, PLASTIKA SKAZA TER UROŠ MERC, BISOL

Na lestvici je po novem ponovno šest takih, ki so bili na njej že v prejšnjih letih. To so: Alenka Žnidaršič Kranjc (Skupina prva in Deos), Jože Udovič (Rem), Marjan in Marija Bevk (Bemit in Merit International), Helena Drašković (Magistrat International) ter Igor in Tanja Skaza (Plastika Skaza) in Uroš Merc (Bisol).

 

IGOR IN TANJA SKAZA, PLASTIKA SKAZA

Plastika Skaza d.o.o., iz Velenja je inovativno, hitro rastoče, tržno usmerjeno evropsko podjetje, ki proizvaja izdelke iz plastičnih mas. Že 40 let vzpostavljajo in ohranjajo partnerstva z vodilnimi evropskimi in globalnimi proizvajalci s področja pohištvene, električne, avtomobilske industrije in gospodinjske opreme. Izdelki, narejeni v podjetju Skaza so v več kot 5 milijonov gospodinjstvih po vsem svetu. Zaposlujejo okoli 300 ljudi. Prisegajo na obnovljive vire, uvajajo materiale na bio osnovi in iz reciklirane plastike ter tehnologije industrije 4.0. Proizvajajo izdelke dveh lastnih blagovnih znamk, pametne koše za biološke odpadke Organko in linijo kuhinjskih pripomočkov in posode Cuisine.

Tanja Skaza, foto Plastika Skaza

Podjetje Plastika Skaza je bilo leta 2014 razglašeno za vseslovensko zlato gazelo, Tanja Skaza pa se lahko ponaša tudi z laskavimi priznanji, saj je bila leta 2014 izbrana za mlado managerko leta (priznanja podeljuje Združenje manager), leta 2015 pa je prejela prestižno nagrado evropska Naj managerka.

DR. UROŠ MERC, BISOL

BISOL Group, d.o.o., je slovenski proizvajalec fotonapetostnih modulov in druge solarne opreme najvišje kakovosti. Prisotni so v več kot 70 državah po svetu. Inovativna in ambiciozna skupina ima bogate mednarodne izkušnje pri proizvodnji kristalno silicijevih fotonapetostnih modulov, ki so osnovni gradniki fotonapetostnih elektrarn. Skupina BISOL Group je dodatno utrdila mrežo lastnih podjetij v Belgiji, Franciji, Italiji, Veliki Britaniji in Nemčiji. Ena od povezanih družb ima status invalidskega podjetja.

 

Nosilna konstrukcija BISOL EasyMount ALU Base 125, foto bisol.com

 

Dr. Uroš Merc, foto bisol.com

Dr. Uroš Merc je soustanovitelj, večinski lastnik, predsednik uprave in generalni direktor skupine podjetij, konsolidiranih pod imenom BISOL Group, d.o.o. Danes vodi mednarodno korporacijo z okoli 200 zaposlenimi in 15 povezanimi podjetji, ki poslujejo v več kot 70 državah sveta. V zadnjih letih sta dr. Merc in BISOL Group prejela več prestižnih slovenskih in mednarodnih nagrad.