Slovenski judoist Mihael Žgank je v Budimpešti, kjer je potekalo svetovno prvenstvo v judu, v kategoriji do 90 kilogramov, osvojil srebrno odličje. V dvorani Laszlo Papp je po dosojeni kazni v podaljšku finala borbo izgubil le proti Srbu Nemanju Majdovu. S tem si je priboril zgodovinsko srebrno medaljo. Kot navajajo v Judo zvezi Slovenije, je to prva medalja na članskih svetovnih prvenstvih za moške.

Finalna borba Mihaela Žganka. Foto: JZS

Mihael Žgank je na poti do medalje najprej premagal Estonca Kena Kaljulaida, nato Gruzijca Beko Gviniashvila in na koncu po težki borbi še Rusa Husena Khalmurzaevima. V polfinalu se je pomeril z aktualnim evropskim prvakom Aleksandrom Kukuljem. Premoč je moral priznati le Srbu Majdovu. Žgank je tako Sloveniji priboril drugo srebrno medaljo. Po četrtkovi tekmi je bila srebrna tudi Tina Trstenjak.

Mihael Žgank: “Eni pravijo, da moraš rezultat prespati, jaz prav čutim že sedaj ta občutek, da sem medalist svetovnega prvenstva in občutek je res fenomenalen. Moram reči, da sem dan pred tekmovanjem že pričakoval težek dan pred seboj. Po evropskem prvenstvu v Varšavi, sem se počutil zelo razočaranega in sem si rekel, da bom res vse vložil v to svetovno prvenstvo in na koncu se je vse to izplačalo. Nisem ravno pričakoval tega, vendar po prvi borbi sem res začutil tisti pravi elan v sebi in sem vedel, da bo to peljalo v sam vrh svetovnega prvenstva.”

 

“Skozi celoten dan sem bil zelo dobro skoncentriran na same borbe. Ne vem pa kaj sem v finalu razmišljal, to da sem proti sodnikom kazal in pričakoval neko kazen. Mogoče me je to stalo zlate medalje, ampak moram reči da sem bil skozi celoten dan dobro skoncentriran. V judo karavani se dobro poznamo in vsak ve, da lahko vsak vsakega premaga,” je še dodal Žgank.

Kategorija do 63 kilogramov. Foto: JZS

Tina Trstenjak: “Dan je bil zelo naporen, vse borbe so bile naporne. Vseeno je malo razočaranja tukaj zraven, ampak medalja je le medalja. V finalu je bila največja napaka to, da nisem upoštevala taktike, ki sva jo s trenerjem določila in potem je šlo samo navzdol, to je glavni razlog za takšen razplet. Sama sem zelo kritična do sebe in sem težko zadovoljna s srebrom, bronom ali še slabše. Je pa res, da je težko vedno zmagati.”

Malo manj sreče sta imeli Anka Pogačnik in Klara Apotekar. Pogačnikova je morala po zmagi v uvodnem krogu priznati premoč Japonki Chizuru Arai, Apotekarjeva pa v drugem dvoboju Brazilki Mayri Aguiar. Obe nasprotnici naših judoistk sta na koncu postali svetovni prvakinji.

Anka Pogačnik v borbi. Foto: JZS
Boj Klare Apotekar. Foto: JZS