Iz vladne spletne strani izhaja, da naj bi ministrica za pravosodje dr. Dominika Švarc Pipan »med letoma  2010 in 2016 delala kot tožilka na Mednarodnem kazenskem sodišču za nekdanjo Jugoslavijo….«.

Poslanec Anton Šturbej je na vlado naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi z navedbami delovnih izkušenj ministrice za pravosodje.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo spodaj:

Na spletni strani https://www.gov.si/drzavni-organi/ministrstva/ministrstvo-za-pravosodje/o-ministrstvu/kabinet-ministra/dr-dominika-svarc-pipan/ po mojem mnenju ne držijo vse navedbe. Iz omenjene spletne strani izhaja, da naj bi ministrica za pravosodje dr. Dominika Švarc Pipan »med letoma  2010 in 2016 delala kot tožilka na Mednarodnem kazenskem sodišču za nekdanjo Jugoslavijo….«.

Po moji oceni to ne more držati, saj bi za zasedbo mesta tožilke na mednarodnem sodišču morala dr. Dominika Švarc Pipan izpolnjevati pogoje za tožilko v nacionalnem pravnem sistemu. Tega pogoja pa ne izpolnjuje, saj po uradno dostopnih podatkih nima opravljenega pravniškega državnega izpita.

Tudi na vladni spletni strani po mojem mnenju ne držijo vse navedbe, saj je navedeno, da je bila dr. Dominika Švarc Pipan tožilka na Mednarodnem kazenskem sodišču za nekdanjo Jugoslavijo. To je mogoče preveriti na spletni strani  (https://si.linkedin.com/in/dominika-%C5%A1varc-pipan-phd-25962b13).

Glede na navedeno Vlado Republike Slovenije sprašuje naslednje:

  1. Kdo in na kakšen način vnaša podatke glede delovnih izkušenj predsednika Vlade Republike Slovenije in ministrov ter ministric na omenjene uradne spletne strani Vlade Republike Slovenije?
  2. Kdo je zadolžen za vsebinski vnos podatkov na omenjene spletne strani in kdo preverja podatke?
  3. Kako Vlada Republike Slovenije ocenjuje napačne navedbe o delovnih izkušnjah ministrice za pravosodje, dr. Dominike Švarc Pipan?

 

Spletno uredništvo