Ognjemet je za nekatere ljudi morda nekaj imenitnega, nekaj nujnega za praznični čas – vendar se mnogi psi tega zelo bojijo. Prav strah ognjemeta lahko vaše hišne ljubljenčke spravi v paniko.

 

Ni treba posebej poudarjati, da prestrašeni psi ne sodijo na dogajanja, kjer se izvaja ognjemet – a tudi pse, ki so doma, je potrebno poskrbeti in jim dati občutek varnosti.

Naslednji nasveti lahko pomagajo zmanjšati tesnobo psa zaradi ognjemeta – ne glede na to, ali se odločite predpripravo ali pa želite pomagati vašim hišnim ljubljenčkom v trenutku.

1. Uporabite trening zvoka za lajšanje tesnobe psa ob ognjemetu

Psom, ki se bojijo ognjemetov lahko pomagate, da se jih naučijo obvladovati tako, da jim pripravimo treninge skozi vse leto, predvsem pred posebnimi dogodki, kot je ognjemet na silvestrovo.

Začnite s predvajanjem zvočnega učinka ognjemeta (mnogi so na voljo brezplačno na spletu) na zelo nizki glasnosti za kratek čas, medtem ko svojemu psu podajate okusne  priboljške in veliko pohval, ko ostane miren. Nato izklopite zvok in nehajte dajati priboljške.

Postopek ponavljajte z nizkim zvokom, dokler vas pes ne pogleda s pričakovanjem, ko začne. Vedno preverite, ali vašemu psu zvoki ustrezajo in ali ne kaže znakov tesnobe.

V naslednjih treningih postopoma povečajte zvok in spreminjajte posnetke tako, da vključujejo različne vrste ognjemetov, dokler vaš pes ne začne zvokov povezovati z dobrotami in pohvalo za mirno vedenje.

2. Poskusite pasji jopič za tesnobo

Podobno kot povijanje pomaga pomiriti dojenčke, lahko oprijeto oblačilo, ki nežno pritiska na trup vašega psa, zmanjša tesnobo ob ognjemetu.

Navadite svojega psa, da pred ognjemetom nosi tesnilni ovoj – kot pasji jopič za tesnobo –, tako da bo vaš pes ob prihodu dogodka to oblačilo udobno nosil.

Lahko naredite svojo lastno tako, da psa ovijete iz raztegljivega blaga okoli ramen in prsnega koša (pazite, da ni tako tesno, da omejuje pretok krvi ali sposobnost dihanja) ali pa se odločite za majico ThunderShirt, ki uporablja patentirano obliko »objemanja«, ki pomaga zmanjšati stres zaradi tesnobe zaradi pasjega ognjemeta.

3. Načrtujte vadbo pred ognjemetom

Če se čez dan odpravite na dolg pohod ali se čez dan igrate z njimi – tako boste psa izčrpali, preden se začne ognjemet.

Psihično in fizično izčrpan pes bo manj verjetno reagiral na ognjemete, zato načrtujte dan zabavnih dejavnosti, ki bodo vašega psa pustile pripravljenega na dremež.

4. Načrtujte obroke in čas za opravljanje potreb zgodaj

Pomembno je, da večerjo in izlete vašega psa načrtujete dovolj pred nočjo, saj se ognjemet običajno začne takoj, ko sonce zaide. Nič ni hujšega kot pes, ki se boji ognjemetov in potrebuje počitek, vendar je preveč prestrašen, da bi stopil skozi vrata.

Dajte svojemu psu dovolj časa, da dokonča večerjo in ga peljete opraviti potrebo, preden se začne hrup, da ga ne bo prisiljen zadržati v že tako stresnem obdobju.

5. Zaposlite svojega kužka med ognjemetom

Poskrbite za odvračanje pozornosti tako, da svojemu psu daste nekaj okusnega, na kar se lahko osredotoči med ognjemetom, na primer igračo za pse KONG Classic.

Zaposleno igračo napolnite s posebnimi dobrotami, kot je najljubši priboljšek vašega psa vseh časov, da se med hrupom lahko osredotoči na nekaj drugega.

6. Zadušite hrup

Zlahka je razumeti, zakaj se psi bojijo ognjemetov; nepredvidljivi grmeči zvoki se lahko dojemajo kot grozeča grožnja in povzročijo, da se pes počuti ranljivega.

Prižgite dovolj glasno pomirjujočo glasbo, da bo ognjemet zakamufliran. Če je »varno območje« vašega psa njegov boks ali kletka, lahko vrh, stranice in hrbet pokrijete z debelo odejo in mu predvajate glasbo ali zvoke. Prepričajte se le, da vaš pes lahko zapusti boks ali kletko, če to želi.

7. Potolažite svojega psa

Morda ste že slišali, da tolažba vašega psa v času stresa lahko okrepi njegove strahove. Vendar reakcije vašega psa na ognjemete temeljijo na upravičenem strahu. Zagotavljanje tolažbe v tem času je primerno in pogosto koristno.

Če med strašnimi dogodki, kot je ognjemet, sedite blizu svojega psa, ga nežno božate in mu govorite tihe pomiritvene besede, lahko psa osredotočite in ga celo zmanjšate. Poleg tega bo vaš pes tako razumel, da ste njegov partner in da se lahko vedno obrne na vas, ko ga je strah.

8. Posvetujte se s strokovnjakom

Če se vedenje vašega psa ne izboljša, poiščite strokovnjaka za pasje vedenje, ki vam in vašemu psu pomaga pri delu skozi sprostitvene protokole.

Če tesnoba vašega psa zaradi ognjemetov ogroža njega ali vas, se pogovorite s svojim veterinarjem za vedenje o zdravilih za anksioznost za pse

 

 

Spletno uredništvo