Romana Tomc: »Evropska unija se izziva starajoče družbe vse bolj zaveda«

Včeraj je v okviru Festivala za tretje življenjsko obdobje v Cankarjevem domu potekal dialog z evropskimi poslanci, ki ga je organizirala Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji.

 

Na dialogu je sodelovala tudi evropska poslanka Romana Tomc (SDS/ELS), sicer članica Odbora za zaposlovanje in socialne zadeve v Evropskem parlamentu, v okviru katerega se s tematiko staranja prebivalstva srečuje na dnevni ravni: »Evropska unija se izzivov starajoče družbe vse bolj zaveda,« je izpostavila v svojem nagovoru: »To je razvidno tudi iz vedno več sredstev, ki jih namenja za financiranje programov s področja socialne zaščite upokojencev. Številne države to dobro izkoriščajo, gradijo domove za ostarele, izvajajo programe medgeneracijskega sodelovanja in tako dalje. Slovenija, po drugi strani, ima tu še ogromne rezerve. Tako z vidika koriščenja sredstev, kot z vidika implementacije teh programov. Evropska unija ponuja številne ideje, naloga nacionalnih vlad pa je, da te ideje prenese v svoje države.« 

Kot konkreten ukrep je izpostavila novo evropsko shemo za pokojninsko varčevanje, ki jo je v lanskem letu predstavila Evropska komisija: »Gre za vseevropski osebni pokojninski produkt, ki bo upokojencem v državah EU ponudil več izbire pri varčevanju za varno starost. Produkt omogoča vplačevanje prispevkov v tretji steber pokojninskega zavarovanja pod enakimi pogoji, ne glede na državo bivanja. V prostovoljnem dodatnem pokojninskem varčevanju danes namreč varčuje manj kot tretjina Evropejcev, kar pa, glede na demografsko sliko Evrope, ni dobra napoved,« je za konec opozorila evropska poslanka Romana Tomc.