V migracijski krizi, ki je zajela Slovenijo konec leta 2015 in trajala še v letu 2016, je našo državo prečkalo skoraj pol milijona ljudi. Takrat je bil migracijski pritisk precejšen, posledično pa je bil z mesecem junijem ustanovljen tudi Urad Vlade Republike Slovenije za oskrbo migrantov in integracijo. Situacija na področju migracij je trenutno v Sloveniji dokaj mirna, zagotavljajo na Ministrstvu za notranje zadeve, vendar pa v tem trenutku nihče naj ne bi mogel napovedati, kaj se bo dogajalo v naslednjih mesecih.

Zaznan je vztrajen trend naraščanja ilegalnih prehodov meje

Po podatkih Policije je porast ilegalnih prehodov meje precejšen. Policisti naj bi na območju Slovenije v prvih sedmih mesecih obravnavali več kot tisoč ilegalnih prehodov državne meje, to pa je skoraj dvakrat več kot v enakem obdobju lani. Po podatkih Ministrstva za notranje zadeve je skrb vzbujajoče dogajanje na območju Bosne in Hercegovine, saj naj bi se po tamkajšnjih podatkih v zadnjem obdobju pogosteje pojavljale skupine ilegalcev, ki poskušajo vstopiti na njihovo območje predvsem iz Črne Gore.

Do sedaj je bilo v Slovenijo premeščenih 217 oseb

Ministrica Györkös Žnidarjeva je pojasnila, da “naša država dejavno sodeluje v projektu premestitve”, do sedaj pa naj bi bilo po navedbah ministrstva, v Slovenijo premeščenih 217 oseb, od tega 45 iz Italije in 172 iz Grčije, kar predstavlja okrog 40 odstotkov od 567 oseb, ki jih mora Slovenija premestiti na svoje ozemlje. Maja, junija in avgusta naj bi že bile podane nove zaveze za sprejem oseb iz Grčije in Italije, v naslednjih dneh pa naj bi bile podane tudi zaveze za celotno kvoto.

V sredo je že šesta skupina slovenskih policistov odšla na pomoč srbskim kolegom

Za obdobje enega meseca je Slovenska policija v sredo, 6. septembra, v Srbijo napotila novo skupino policistov, katerih naloga je izvajanje skupnega nadzora nad povečanim številom migrantov. Policisti naj bi po navedbah Policije svoje naloge opravljali na območju Postaje mejne policije za varovanje državne meje Gradina, ki sodi pod Policijsko upravo Pirot.

Neutemeljen nadzor na avstrijsko- slovenski meji?

Varnost naj bi po navedbah ministrice za notranje zadeve bila izjemno pomembna vrednota tako za Slovenijo kot tudi Evropsko unijo. Znano je že, da po tem, ko slovenski mejni organi opravijo sistematično kontrolo na zunanji meji s Hrvaško, ponovno kontrolo, sicer v nekoliko drugačni obliki nekaj kilometrov višje, opravijo še avstrijski organi. Po navedbah ministrstva je moč zaslediti, da naj bi bile namere Nemčije, Avstrije in Danske, da se nadzor na nekaterih notranjih mejah ponovno podaljša. Slovenija ponovnemu podaljšanju nadzora na notranji schengenski meji med Slovenijo in Avstrijo nasprotuje, Avstrijska vlada pa naj bi se močno zavzemala, da bi se nadzor na mejah izvajal še naprej.