ERICo del Eurofins Scientific

Foto: Pixabay

Podjetje ERICO (Environmental Research & Industrial Co-operation, okoljske raziskave in industrijsko sodelovanje), ki je bilo ustanovljeno pred 25 leti, kot največji zasebni laboratorij za okoljska testiranja v državi zagotavlja celovit nabor storitev analiz vode, zraka in tal. V okviru ponudbe analitičnih storitev zagotavlja tudi raziskave in svetovanje. S 46 zaposlenimi v laboratoriju v Velenju, svoje primarne storitve zagotavlja največjim industrijskim podjetjem, termoelektrarnam, premogovnikom in občinam. Ima tudi zmožnosti preizkušanja farmacevtskih pripravkov v skladu z zahtevami GMP (preizkušanje glede dobre proizvodne prakse), ki pa predstavlja majhen delež poslovanja.

Z julijem je ERICo postal del globalne skupine Eurofins Scientific

Prelomnica za velenjski ERICo se je prav gotovo pripetila v mesecu juliju, ko je inštitut postal del globalne skupine Eurofins Scientific. V svetovnem merilu je to podjetje vodilno na področju testiranja prehrambnih in farmacevtskih izdelkov ter okoljskega testiranja. Je tudi eden vodilnih neodvisnih ponudnikov testiranj in laboratorijskih storitev na področju kmetijske tehnologije, genomike, farmakologije ter podpore kliničnim študijam. V skupini je več kot 28 tisoč zaposlenih v 310 laboratorijih, v 39 državah pa ponuja nabor več kot 130 tisoč analitičnih metod za oceno varnosti, identitete, sestave, pristnosti, izvora ter čistosti bioloških snovi in izdelkov ter za inovativno klinično diagnostiko.

ERICo je del globalne skupine Eurofins Scientific. Foto: ERICo

Za ERICo naj bi ta integracija doprinesla možnost razvoja novih storitev, dostop do mednarodnih trgov, hkrati pa se v Sloveniji ponuja neodvisna mednarodna inštitucija meritev okoljskih vplivov, prehrambnih, farmacevtskih in drugih izdelkov.

Marijan Penšek, izvršni pomočnik uprave v Skupini Gorenje je za ERICo povedal: “Verjamemo, da bo ERICo kot del skupine Eurofins pridobil veliko, predvsem dostop do širokega nabora tehničnih znanj ter možnosti mreženja. Bivši lastniki: Skupina Gorenje, Termoelektrarna Šoštanj in Premogovnik Velenje bomo z ERICom in Eurofinsom še naprej poslovno sodelovali.”

 

“ERICo omogoča skupini Eurofins dober vstop na slovenski trg analitičnega testiranja ter krepitev naše prisotnosti v Srednji in Vzhodni Evropi,” je dejal dr. Gilles Martin, predsednik uprave Eurofinsa in nadaljeval: “Veselimo se, da bomo skupaj okrepili položaj podjetja na trgu in s celovito ponudbo storitev in zmožnosti skupine Eurofins razširili nabor testov, ki jih ERICo ponuja svojim strankam.”

Če se spomnimo, so zaposleni v ERICu v juniju napovedali stavko, za razlog pa navedli prenizke plače nekaterih zaposlenih. S stavko so takrat zagrozili tik pred prodajo podjetja. Do stavke pa seveda ni prišlo, saj so se sindikati in vodstvo po daljših pogajanjih le uspeli dogovoriti ter uskladiti dvig plač.