V četrtek in petek, 17. in 18. avgusta se je na Vranskem kar 36 otrok udeležilo AMZS motošportnega dne. Otroci so se spoznali s panogami karting, minimoto, trial in motokros. Na lastni koži so doživeli občutek sveta motošporta njihovih idolov. Dva sta jih tudi obiskala. V četrtek se je otrokom pridružil najhitrejši slovenski motociklist Marko Jerman, v petek pa motokrosist in svetovni prvak v MX3, Klemen Gerčar.

Program motošportnega dne je bil prilagojen otrokom med 5. in 8. letom starosti, namenjen pa predvsem zgodnjemu spoznavanju motošportnih prvin.

Kot so prepričani na AMZS sta “telesni razvoj in gibalna aktivnost v teh letih izjemnega pomena, z vadbo z gokartom in pravimi motocikli pa otroci razvijajo motorične sposobnosti ter nabirajo nove izkušnje.”

Na Vranskem je za otroke v AMZS Centru varne vožnje skrbela ekipa izkušenih inštruktorjev, trenerjev in izvajalcev programa. Po krajšem teoretičnem uvodu so se podali na poligon, kjer so krožili po štirih postajah različnih panog. S postopnim uvajanjem in nadgrajevanjem spretnosti so otroke na zabaven način popeljali do navdušenja in veselih vzklikov. Velik poudarek je bil namenjen uporabi ustrezne zaščitne opreme, s čimer trenerji skušajo najmlajšim že od samega začetka privzgojiti pomen varnosti.

Foto: AMZS

Na koncu so bili poleg otrok zadovoljni tudi starši.

Oče petletnega Maija je povedal, da je bil Mai po koncu osemurnega dogajanja precej pod vtisom. Za petletnega otroka je oče predvideval, da bo vse skupaj prenaporno, zato je bil stalno prisoten, če bi opazil znake utrujenosti. Na njegovo presenečenje pa Mai po zaključku sploh ni želel domov.

Kot je še dodal, ima Mai doma svoj motokros motor, najraje pa se vozi na poligonu v Ilirski Bistrici.

“Iz mojih izkušenj se skoraj vsak otrok, prej ali slej, na vasi ali na ulici sreča z motorji. Takrat je prepozno za učenje ter spoznavanje užitkov in pasti teh nevarnih igrač. Če se otrok nečesa nauči, se običajno tega potem drži tudi takrat, ko je starejši,” je še povedal.

Oče petletnega Maija je mnenja, da je dobro, če se otrok uči v varnem okolju. V smehu pa je dodal, da ga Mai že sedaj opozarja, če zapelje na sredinsko črto ali zamenja vozni pas brez smerokaza.