DOGODKI V ZADNJIH 24 URAH: ZARADI DEŽJA SO SE SPROŽILI PLAZOVI, ZAPRTE CESTE, VODA JE ZALILA NEKAJ HIŠ

Reka Savinja

Zaradi obilnega dežja je bilo ponoči nekaj težav z naraslimi vodotoki, meteorno vodo in plazovi. Zaradi plazu sta bili zaprti regionalna cesta Luče- Solčava med Raduho in Robanovim Kotom in polovica lokalne ceste v Belih Vodah pri Šoštanju. Zaradi visokega vodostaja reke Savinje in nevarnosti razlitja meteornih voda so bile na ogledu patrulje gasilskih enot. V Velenju je promet oviralo podrto drevo. Na Prometno- informacijskem centru pa so poročali o popolni zapori na glavni cesti Arja vas- Velenje pri Veliki Pirešici pri kamnolomu, kjer je obvoz preko Dobrne.

V zgodnjih jutranjih urah se je v soteski pri Igli v naselju Podveža v občini Luče, na regionalno cesto Luče- Solčava sprožil skalni plaz, med katerim so bile posamezne skale premera več kot štiri metre, poročajo iz Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje. Cestna povezava je bila povsem prekinjena zaradi plazu in poškodovanega cestišča, dostop do kraja nezgode pa zaradi ponavljajočih podorov izredno nevaren. Kraj dogodka so zavarovali Policisti Policijske postaje Mozirje in gasilci PGD Luče. Na kraj je bil napoten pogodbeni izvajalec štaba Civilne zaščite občine Luče z gradbeno mehanizacijo, prav tako pa so bile o dogodku obveščene pristojne službe, ki bodo ocenile situacijo in pričele s sanacijo.

V Solčavi so tako reševalci Nujne medicinske pomoči na poti do obolele osebe naleteli na skalni podor, ki jim je preprečil dostop. Aktivirani so bili gasilci PGD Solčava, ki so nudili pomoč oboleli osebi in jo z gasilskim tovornim terenskim vozilom prepeljali do reševalnega vozila s katerim je bila oseba prepeljana v nadaljnjo oskrbo v celjsko bolnišnico, še poročajo na Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje.

Glavna pot do Solčave ter Logarske doline je tako zaprta, dostop je možen preko Avstrije ali Koroške.

Na lokalno cesto v Belih Vodah pri Šoštanju se je včeraj proti večeru sprožil zemeljski plaz in zaprl polovico ceste. O dogodku so bile obveščene pristojne službe. Iz občine Šoštanj so sporočili, da se je zaradi obilnega deževja sinoči v Belih Vodah na Petelinjem klancu sprožil zemeljski plaz, ki je zasul polovico ceste. Pogodbeni vzdrževalec cest Občine Šoštanj, podjetje Andrejc, je bilo o nesreči takoj obveščeno, predstavniki podjetja so kraj nesreče skupaj s predstavniki policije zaščitili. Danes zjutraj so pričeli z odstranjevanjem materiala, predvidevajo da bo cesta očiščena najkasneje do 14. ure. Cesta je sicer vseskozi prevozna.

Zemeljski plaz Bele Vode, foto občina Šoštanj

Danes zjutraj so gasilci PGD Nova Štifta v kraju Tirosek v občini Gornji Grad s pomočjo delovnega stroja očistili obcestni kanal in preprečili, da bi meteorna voda zalila stanovanjski objekt.

Iz Uprave Republike Slovenije poročajo še o črpanju vode Energetike Vransko, o podrtem drevesu, ki je oviralo promet v naselju Prelska v občini Velenje ter o zalitih kletnih prostorih v Topolšici v občini Šoštanj.