DeSUS spet razočaral upokojence

FOTO: http://desus.si/2018/02/primoz-hainz-za-dodatek-k-pokojnini-za-izjemne-dosezke-na-podrocju-kulture-in-raziskovalno-razvojne-dejavnosti/

Zelo nenavadno obnašanje stranke DeSUS jezi upokojence, ki so to stranko volili. Že kar nekaj časa spremljajo njeno delovanje in ob tem so vedno bolj razočarani – stranka ne izpolnjuje njihov pričakovanj. Vse njihovo leporečje izgubi svoj pomen takoj ko upokojenci vidijo kakšne predloge daje stranka DeSUS v obravnavo v Državni zbor.

Lani je na primer Peter Vilfan izboril najvišje državne pokojnine za vrhunske športnike.

Letos Primož Hainz vlaga predlog, da bi takšne pokojnine dobili tudi kulturniki in raziskovalci.

Med njimi seveda ni upokojencev, ki so vsa leta trdo delali v gospodarstvu in imajo zdaj pokojnine pod pragom revščine.

V zvezi s tem predlogom ima svoje mnenje tudi naš rojak – Matej Lahovnik, ki je na twitter zapisal:

“Sramota, da SMC+DeSUS predlagata privilegirane pokojnine za prvorazredne kulturnike namesto sistemske rešitve problema, da bo 2/3 zaposlenih, ki redno plačuje prispevke, ob upokojitvi prejelo pokojnino pod pragom revščine.”

Med politiki dobiva takšno privilegirano pokojnino samo Kučan in seveda vrhunski športniki, ki jim je dodatek prav tako omogočil DeSUS. Medtem, ko je pri športnikih kriterij medalja na olimpijskih igrah ali v svetovnem pokalu, bi za kulturnike veljala bolj “domača” pravila.

Takšno pokojnino bi na primer dobili dobitniki Prešernove nagrade, ali kaj podobnega. (Če se samo spomnimo letošnjih nagrajenk – Prešernovo nagrado sta dobili za razrez naše zastave in za dojenje psa – potem lahko verjamemo, da postane upokojencem ob tem kar slabo.).

Še bolj zbode pojasnilo predlagateljev v zvezi s predlogom:

“…po svoji naravi častno priznanje, ki ga vlada dodeli upokojenemu državljanu za varno starost iz naslova minulega ustvarjenega dela.”

Kaj res? Kje pa je varna starost tistih upokojencev, ki ne dosegajo niti življenjskega minimuma, čeprav so prav tako celo življenje ustvarjali? Morda res niso dojili psov in rezali naših zastav, so pa trdo delali za trakom v Gorenju ali v premogovniku, nekaj metrov pod zemljo.

To pa še ni vse – za te najvišje pokojnine se ne bo plačevala dohodnina. Zakon določa tudi, da bo lahko vlada dodeljevala takšne privilegije posameznim kulturnikom, če bo ocenila, da so trajno prispevali:

“…k razvoju družbe in ugledu države.”

DeSUS dobesedno ločuje upokojence na tiste, ki skrbijo za ugled in na tiste, ki jih je sistem naredil samo in le revne.

Ne moremo si kaj, da ob tem ne bi napisali – sram naj vas bo, da tako ponižujete delavce, zdaj upokojence, ki so s trdim delom v resnici prispevali k razvoju države, le da vi tega ne vidite!

Za več informacij klikni TUKAJ!