Delovni sestanek Bojana Kontiča z veleposlanikom Albanije

Foto: google.si/maps

Včeraj popoldne sta se na delovnem sestanku sešla veleposlanik Albanije in župan Mestne občine Velenje. Pogovor je tekel o jezikovnih ovirah tujcev, predvsem Albancev in priseljencev s Kosova.

Župan je dejal, da je potrebno zaradi povečanega števila priseljencev s stalnim ali začasnim bivališčem čim prej pripraviti zakonske podlage in poiskati sistemske rešitve za ta problem.

Veleposlanik se je s tem strinjal in za reševanje tega problema ponudil pomoč.

Župan je veleposlaniku predstavil Velenje in povedal, da že desetletja v sožitju živijo prebivalci različnih kultur in različnih ver. Prav tako mu je pojasnil, da prihaja zdaj do neljubih dogodkov in zapletov, ker zdajšnji priseljenci ne znajo našega jezika. Nerazumevanje jezika je najbolj problematično v zdravstvu in šolstvu. Omenil je še, da so potrebni takojšnji ukrepi.

Župan in veleposlanik sta se strinjala, da mora država takoj ukrepati in omogočiti brezplačno učenje našega jezika. Prav tako sta se strinjala, da bi morale v to izobraževanje najprej ženske, ki bi lahko na podlagi osvojenega znanja to prenesle na svoje otroke.

Strinjala sta se tudi, da je znanje jezika osnova za samostojno življenje in normalno komunikacijo.

Pa poglejmo še malo statistiko:

Velenje – 3.129 tujih državljanov

Ljubljana – 28.020

Maribor – 9.231

Koper – 5.252

Kranj – 4.388

Jesenice – 1.810

Rast tujih državljanov se je najbolj povečala v Kopru – za več kot 10 %,

V Ljubljani – malo manj kot 10%

in v Velenju – 9,5%.

Veleposlanik ni bil prvič v Velenju in mesto že pozna. Ob koncu se je strinjal z županom, da mora problem v zvezi z jezikom reševati naša država.

Več si lahko preberete TUKAJ!