Združenje izdelovalcev zgornjesavinjskega želodca in Občina Rečica ob Savinji so že leta 2015 začeli s postopkom vpisa, ki se je dokončno zgodil lani decembra.
V njem je zajetih 67 enot nesnovne kulturne dediščine med katere spada postopek izdelave in zorenje želodca.
Želodec je na območju Evropske unije kot specialiteta z geografsko označbo zaščiten že od leta 2011.
Vpis je pomemben predvsem posameznikom in širši skupnosti, ki postopek izdelave želodca smatrajo kot del svoje kulturne dediščine.
Vsi, ki ste že kdaj poskusili pravi zgornjesavinjski želodec, se boste najbrž strinjali, da je res nekaj posebnega.
Če pa ga še niste poskusili, vam sporočamo, da je v izdelavi že nova letina želodca, saj so lanske zaloge že pošle.
Želodec se bo sedaj 4 – 5 mesecev sušil in zorel. Za okušat bo na voljo nekje konec aprila in od začetka maja dalje.
Zapomnite pa si lahko tudi datum – 1. junij 2019, ko bo potekalo Na Rečici ob Savinji ocenjevanje želodcev, ki jo bo spremljala tudi javna degustacija.
Pomladni meseci so kot nalašč za kakšen izlet – zakaj ne bi torej obiskali Zgornje Savinjske doline in ob tem še kaj dobrega pojedli!
Združenje izdelovalcev zgornjesavinjskega želodca vas bodo prav gotovo veseli.