Zavajanja gospoda Kontiča?

Foto: svet.24ur.com (prtscr)

Danes je bilo soočenje sedanjega župana Velenja – Bojana Kontiča in njegovega protikandidata – Mihaela Letonja na oddaji Svet, na Kanalu A.

Na vprašanje, če imajo v Velenju problem s priseljenci iz Albanije je odgovoril, da je takšnih več v Šoštanju, kot pa v Velenju.

Mi sprašujemo – ima Šoštanj integracijsko hišo, ali Velenje? Sprejema Šoštanj migrante iz Turčije; ali dela to Velenje?

Proti takšnemu odgovoru in zavajanju je poskušala ugovarjati celo voditeljica oddaje. Kontič je svoje pojasnjevanje nadaljeval s še bolj nerazumljivo logiko:

“In še nekaj je – Albanska narodnost ni na prvem mestu. Albanska narodnost je mislim, da na drugem mestu. Na prvem mestu so tujci, s stalnim ali začasnim prebivališčem znotraj upravne enote Velenja, ki prihajajo iz republike Bosne in Hercegovine.”

Tukaj se pa moramo vprašati – tujci so torej iz Bosne in Hercegovine (in ti nimajo težav v sporazumevanju z domačini, ker poznajo naš jezik). Albanska narodnost, ki pa ne pozna našega jezika so pa za župana domačini, ali kaj je s tem mislil? Torej Bosance je označil s tujci – za Albance pa ne vemo, ker so menda na drugem mestu.

Letonja je županu odgovoril:

“Moram jasno in glasno povedati, kar se tujcev tiče – v SLS pravih beguncev, tistih, ki prihajajo iz vojnih območij, nikoli nismo nasprotovali. Nasprotujemo pa ekonomskim migrantom, kar se tega tiče, je potrebno zadevo zapret.”

Kar se tiče Šoštanja je Letonja rekel:

“Kar se tiče občine Šoštanj, imajo župana, ki je ostro nasprotoval azilnemu domu – in tam azilnega doma ni. Naš župan (Kontič – op. pisca), kar sem ga že večkrat opozoril na sejah sveta, stalno govori, kako je ponosen, da živi v multi-kulti mestu in to so vzvodi, ki posredno privabljajo ljudi.”

In za konec poglejmo še, kako je gospod Kontič opravičeval razpis, ki je bil objavljen za zdravstveni dom in ga je prav tako komentiral Letonja (šlo je za razpis, kjer so iskali zdravnika – pogoj pa je bil znanje albanskega jezika). Kontič je dejal:

“Ali lahko pojasnim? Poglejte, razpis v zdravstvenem domu je bil za zdravnika. Želeli so tudi takšnega, ki pozna poleg slovenskega jezika tudi albanski jezik. Zaradi lažje komunikacije so to v razpisu tudi zapisali. Po meni znanih podatkih, je klasifikacija poznavanja jezika po abecednem vrstnem redu in je zato – z napako ali ne – v spisu pisalo najprej albanski jezik, potem pa slovenski jezik. Torej napaka, ki je ni storil zdravstveni dom, ampak, ki se je zgodila kasneje.”

Tukaj pa imamo spet mi vprašanje – ker smo Slovenija, je po mnenju Kontiča naše mesto  po abecedi vseh držav vedno zadnje? To se nam zdi nezaslišano – kateri domoljub bi svojo domovino in državo postavil na drugo mesto – in to zaradi abecede?

Toliko o tem – tisti, ki lahko gledate z zamikom ali TUKAJ!– poglejte si oddajo, boste vsaj vedeli, koga voliti na prihajajočih volitvah.

Napisal: Mikki