Zaradi vremenskih razmer – zgodnje obiranje hmelja?

Foto: pixabay.com

Letos so v Savinjski dolini bolj zgodaj začeli z obiranjem hmelja. Prva je na vrsti sorta golding, septembra pa bo še celeia.

Sorta golding je bila primerna za obiranje že v sredini avgusta. Medtem ko bo na Koroškem šele v začetku naslednjega tedna.

Kdaj je hmelj primeren in dozorel za obiranje, morajo pridelovalci sami ugotoviti, včasih pa jim pri tem pomagajo tudi strokovnjaki.

Letos je bilo za okoli 80 hektarjev več posajenega hmelja. Kakovost hmelja pa bo odvisna od vremenskih razmer v teh dneh.

Pomlad ni bila prijazna do sorte golding – močno so mu škodile visoke temperature v mesecu aprilu in maju. Zaradi tega strokovnjaki predvidevajo, da bo letina te sorte podpovprečna.

Julija so se vremenske razmere spremenile v prid hmelju – bilo je manj bolezni in škodljivcev. Težave so imeli samo pridelovalci na območju Ptuja in Ormoža, saj jim je nasade poškodovala toča.

Pridelovalci imajo s pogodbami že urejen odkup. Obiralo pa se bo vse do konca septembra, ko bo že tradicionalni “likof” v Žalcu in v Radljah ob Dravi.

Foto: pixabay.com