Zakaj imamo letos toliko komarjev – je res, da jih sami gojimo?

Foto: pixabay.com

Vreme letos je naravnost idealno za komarje – toplo in vlažno. Danes pa so se mediji razpisali tudi o tem, da smo za povečano število populacije komarjev, krivi kar sami.

Menda nevarnega tigrastega komarja gojimo kar sami – v luknjastih cestah in ostalih lužicah, ki so prav povsod.

In prav ta komar prinaša nevarne bolezni – in kako to poteka – nekdo okužen pride v našo državo, komar ga piči, se okuži in prenese na naslednjega gostitelja.

Tako je znan primer iz leta 2007 v Italiji, kjer se je en človek okužil v tropskih krajih – okužil domače tigraste komarje, ti pa so potem okužili 300 ljudi!

Je pa res, da vsaj 80 odstotkov ljudi niti ne ve, da so okuženi – bolezen poteka v blažji obliki. Tam, kjer je težja oblika poteka bolezni, je skoraj zagotovo smrt.

Bolezen je povezana  z osrednjim živčnim sistemom (meningitis) ali pa ima simptome gripe (ti okuženi največkrat preživijo).

Problem tigrastih komarjev v Sloveniji je v tem, da nimamo monintoringa – ne vemo, kakšna je populacija, kje jih je največ in kje so najbolj okuženi.

Naša država je za takšne probleme povsem nezainteresirana – lahko bi rekli, da jo prav malo briga, kako problematičen je tigrasti komar v Evropi.

Države niti ne zanima, da se populacija teh nevarnih komarjev vztrajno širi in s tem povzroča veliko nevarnost morebitne epidemije, če se ne bo ukrepalo pravočasno.

Danes se samo zanašajo, da bodo temperature že jutri padle – kaj bo pa naslednje leto, pa ne zanima nikogar.

In še zanimivost – tigrasti komar za razmnoževanje potrebuje zgolj en deciliter vode – torej lužico, mlako na cesti ali kaj podobnega.

Navadni komar potrebuje veliko več vode – za primerjavo – v sodu z vodo se bo zaredilo samo nekaj navadnih komarje, tigrastih pa več sto!

Bodite torej pozorni in odstranjujte vse, kar bi lahko vodilo do razmnoževanja tigrastega komarja. Sami lahko storimo največ. Zavedanje in poznavanje teh nevarnih “brenčačev” lahko komu izmed nas tudi reši življenje.