So zahteve rudarjev nerealne ali je to samo izgovor uprave?

Pisali smo že o tem, da se med rudarji širi nezadovoljstvo in da bi ga nekateri radi izrazili s pomočjo stavke. Sindikat delavcev rudarstva in energetike (SDRES) zaostruje retoriko in vztraja pri stavkovnih zahtevah (o teh se bodo menda pogovarjali v prihajajočem tednu).

Medtem uprava Premogovnika Velenje zagotavlja, da za stavko ni nikakršne osnove, saj izpolnjujejo zaveze iz kolektivne pogodbe. Prav tako so prepričani, da je v dobršni meri poskrbljeno tudi za varnost rudarjev. Opozorili so, da si po nekajletni težki finančni situaciji ne morejo privoščiti dodatnih izplačil, saj bi to ogrozilo poslovanje podjetja.  Nepredvideni izdatki, bi povzročili nelikvidnost in morebitno insolventnost.

Prav tako poudarjajo, da so vse njihove aktivnosti usklajene s sindikatom SPESS (Sindikat pridobivanja energetskih surovin), ki ima kar okoli 67 procentov članstva, medtem ko ima sindikat SDRES samo okoli 12 procentov članstva.

Ker sindikat SDRES upravi očita tudi nižanje varnostnih standardov v jami, je poslovodstvo odgovorilo, da to ne drži in da so samo lani porabili za izboljšanje razmer 19 milijon (investicije v opremo in jamske objekte).

Kako se bodo pogajanja razpletla in ali so zahteve sindikata SDRES res ne osnovane, bomo videli ko bo prišlo do pogajanj, ki jih bomo seveda spremljali in vas obveščali.